КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

Желите ли да знате какав је астероид вредан 10.000 билијарди долара

астероид

Ново истраживање, објављено ове недеље у часопису The Planetary Science Journal, пружа увид у мистерије астероида 16-Psyche више него што је то рађено икада пре, јавља Си-Би-Ес њуз.

У питању је један од најмасивнијих објеката у главном астероидном појасу Сунчевог система који кружи између Марса и Јупитера, на око 230 милиона миља од Земље. Пречник му је око 140 миља, што значи да је отприлике величине Масачусетса (око 27.500 квадратиних километара).

Већина астероида састоји се од стена или леда. Али 16-Psyche је густ објекат и углавном је направљен од метала, највероватније од заосталог језгра планете која никада није успела да се формира – такозване „протопланете“.

Студија разматра прва ултраљубичаста посматрања небеског објекта. Нови подаци откривају да је астероид можда у потпуности од гвожђа и никла – који се налазе у густим језгрима планета.

„Видели смо метеорите који су углавном метали, али 16-Psyche би могао бити јединствен по томе што би могао бити астероид који је у потпуности направљен од гвожђа и никла. Земља има метално језгро, омотач језгра и кору. Могуће је да је, док се формирала протопланета Psyche, погодио други објекат у нашем Сунчевом систему и планета је изгубила омотач језгра и кору“, рекла је др Трејси Бекер, чланица ауторског тима студије.

Научници су проучавали астероид у две тачке његове ротације како би у потпуности видели детаље обе стране под УВ таласним дужинама.

Открили су да би површина могла бити углавном од гвожђа, али упозорили су да чак и мала количина гвожђа даје утисак да доминира при УВ опажањима.

„Први пут смо могли да идентификујемо на било ком астероиду оно што мислимо да су ултраљубичасте апсорпционе траке оксида гвожђа“, истакла је Бекерова.

Према њеним речима, у питању је показатељ да се на астероиду дешава оксидација, што би могао бити резултат удара Сунчевог ветра у површину небеског тела.

Метални астероиди су ретки, тако да Psyche пружа истраживачима прилику да проуче унутрашњост планете. Током 2022. године Наса планира да лансира беспилотну свемирску летелицу како би проучавала овај астероид.

Циљ је да се открије и разуме његова историја и историја сличних небеских тела. Уколико се то заиста буде догодило, биће то прва мисија која ће посетити небеско тело које је у потпуности саздано од метала.

ИЗВОР:
Линк

Прочитајте још
Занимлјивости

Људи нестају: Нови шокантни докази о глобалној депопулацији

Занимлјивости

У фото-објективу Зрењанинца Предрага Костина природа и дивље животиње

Занимлјивости

Играо је Ратка Младића, сада Милошевића - Борис Исаковић у серији "Породица" је пресликан Слоба

Занимлјивости

Кад нема логике: Возач кола Хитне помоћи возећи остао без дозволе због пребрзе вожње

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »