КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиЕкономија

Због пандемије производња домаћег пива опала и до 90 одсто

toceno pivo 2

И поред исплативости и доброг пословања претходних година, пандемија је снажно погодила произвођаче пива у Србији, посебно мале пиваре, пише портал Бизнис.рс.

„Према нашим проценама мале занатске пиваре доживеле су пад између 80 и 90 одсто, јер није било највеће продаје кроз угоститељство и фестивале који су прошле године изостали. По мојим сазнањима до сада је затворено око 5-6 малих занатских пивара, али тек ће у предстојећем периоду кренути затварања у великом броју, јер наш сегмент је статистички немогуће видети одвојено, јер је сво пиварство заједно, а у пракси није исто, ни слично“, каже за Бизнис.рс председник Удружења малих независних пивара Србије Дејан Смиљанић за Бизнис.рс.

Мале занатске пиваре у Србији које су преживеле прошлу годину све теже послују и очекују помоћ државе како би наставиле да раде.

„Наше пословање је изузетно угрожено, ако држава брзо не одреагује и не схвати нашу ситуацију бојим се да ће већина произвођача бити принуђена да затвори производњу. Наш сегмент није обухваћен ниједним видом помоћи, а продаја је трагично мала“, наводи Смиљанић.

Према подацима Привредне коморе Србије, сада у Србији има око 40 регистрованих занатских пивара, а само у Београду више од 10.

„Занатски произвођачи пива из Србије не производе велике количине, али асортиманом пива проширују понуду на тржишту. Иако су инсталисани капацитети свих пивара у Србији око 12 милиона хектолитара, годишња производња неколико година уназад је око пет милиона хектолитара. У томе занатска пива учествују са мање од једног процента“, наводи се у саопштењу Националног тима за препород села.

ИЗВ

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиСрбија

Ђурић уверен да ће Србија имати добре односе са САД

ВестиСрбија

Објектив: Мика Алексић је радио за Државну безбедност! Преко деце су пратили њихове родитеље

ВестиСвет

Бајден враћа Америку у СЗО!

ВестиРусија

Путинова палата има много заједничког са Берлусконијевом вилом (ФОТО)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Радовановић: Ко лаже око Додикове заразе вирусом короне?!
Translate »