КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Završeno plivanje za Časni krst

Zemunu, uz hrabre plivače bili su i patrijarh srpski Irinej i gradonačelnik Zoran Radojičić. Bogojavljanski krst uzela je 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Jovana je, nakon izlaska iz vode, rekla da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi. 

Patrijarh Irinej je posle službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i huimnu Srbije “Bože pravde”. 

Već 21 godinu, tradicija je plivanje za Časni krst i na beogradskoj Adi Ciganliji. Među 55 plivača, u vodi u kojoj je temperatura samo tri stepena, najbrži je bio 26-godišnji Pavle Dragišić.

Više od stotinu uglavnom mladih Šapčana plivalo je u hladnoj savskoj vodi. Za razliku od prethodnih nekoliko godina kada su samo ulazili u reku, ove godine plivači su se takmičili. Do Časnog krsta prvi je stigao Marko Tripković iz Crne Gore. 

“Baš je ledeno, ali ovo me duhovno ispunjava. Baš mi je milo što sam doplivao prvi do krsta. Iz Crne Gore sam, nije mi prvi put, plivao sam i pre ovde u Šapcu, i na Morači u Podgorici, malo je hladnije na Morači”, kaže Marko.

Pobednik plivanja za bogojavljanski krst u Nišu je 19-godišnji Damjan Ilić. On je bio najbolji u konkurenciji 20 takmičara, koji su plivali na otvorenom bazenu Čair u Niš. Među učesnicima je bila i jedna pripadnica lepšeg pola Mima Stanković. Pobednik takmičenja je ujedno i najmlađi učesnik, a najstariji je ima 49 godina. 

Više od 5.000 ljudi došlo je na Vlasinu da pozdravi 49 najhrabrijih momaka.  Pobednik je 16-godišnji Luka Petrović koji je prvi uzeo krst i prošle godine.   

Inače, danas je u Vlasotincu održana je tradicionalna manifestacija “Pihtijada”. Ove godine, po oceni žirija, najbolje pihtije pripremila je Danijela Dimitrijević  

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Ćupriji, pobedio je 22-godišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. Njemu je predsednik opštine Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Povodom Bogojavljenja danas se u portama crkava u Pomoravlju, Resavi i Levču, okupio veliki broj građana.

Crkve su bile pune na bogosluženju, velki broj vernika je učestvovao u litiji oko crkava i poneli kućama osveštanu Bogojavljensku vodicu.

Širom Republike Srpske plivalo se za Časni krst

U mnogim gradovima i mestima širom Republike Srpske održano je takmičenje u plivanju za Časni krst.

U Banjaluci je 33 mladića plivalo za časni krst, a tome je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem, prenosi RTRS.

Liturgija Banjaluka

Nakon liturgije bogojavljenska litija krenula je ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gde je organizovano plivanje za Časni krst.

Na Trebišnjici pobednik je bio je 19-godišnji Nikola Telebak, koji je bio najbrži među 70 takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

U Istočnoj Ilidži prva je do Časnog krsta, za koji se plivalo na reci Željeznici u Vojkovićima, doplivala Sara Samardžić.

U Derventi, na reci Ukrini, do krsta je prvi doplivao Zoran Vidović (20), kome je to šesti put da učestvuje i peti put da prvi dopliva do Časnog krsta.

U Prijedoru je po šesti put biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u reci Sani, a ova manifestacija održana je i u Novom Gradu, Brčkom, Gradišci, Bratuncu, Srebrenici, Prnjavoru, Doboju, Kotor Varošu, Jezeru.

Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i njega poslušajte”.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije.

U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.


Прочитајте још
Србија

Влада Немачке: Споразум БГ и ПР предуслов за приступање Србије ЕУ

ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »