КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Zapretila afrička kuga

Strahovanja da bi afrička kuga svinja mogla da stigne i u Srbiju nisu bila bezrazložna. U okolini Temišvara, na pijaci su se pre nekoliko dana nelegalno prodavale svinje koje potiču s rumunskog područja gde se kod životinja pojavila zaraza ovom smrtonosnom bolešću.

Zato je naša uprava za veterinu odmah preduzela sve preventivne mere kako bi se sprečilo da zaraza pređe u Srbiju.

Sve pogranične veterinarske stanice u Banatu, koji je trenutno najugroženiji, tehnički su opremljene za sanitaciju i uzimanje uzoraka sumnjivih svinja zbog daljih analiza. Tokom jeseni je utvrđeno i brojno stanje domaćih grla u svim selima duž granice, a obavljena je i vakcinacija protiv klasične kuge.

Predviđena su i mesta za uklanjanje zaraženih svinja, koje će, nakon eutanazije, morati da budu uništene spaljivanjem ili zatrpavanjem u zemlju. – Pripremili smo se za eventualni dolazak afričke kuge, koja nam se polako približava i zbog prirodnog širenja bolesti, ali i nemara komšija – ističe Zoran Kerkez iz veterinarske stanice “Vet”, koja je zadužena za teritoriju Vršca.

Od prošle godine važi i zabrana unošenja mesa i mesnih prerađevina iz Rumunije koje nisu prošle fabričku obradu. Ipak, najveću opasnost od širenja zaraze predstavljaju divlje svinje, koje nekontrolisano prelaze iz jedne u drugu državu. Zato su u odbranu uključeni i lovci. LOVCI – PRIHVAĆENA je sugestija Čeha i Slovaka da lovci hrane divlje svinje i tako ih grupišu na jednom mestu, kako bi pratili njihovo ponašanje, umesto da ubijaju sve jedinke koje dođu iz Rumunije. Njihovo iskustvo je pokazalo da se ubijanjem samo razbijaju krda.

U tom slučaju možemo imati nekontrolisana žarišta na više mesta – dodaje Kerkez.

Прочитајте још
Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Србија

За надарене ђаке 600 места у специјализованим одељењима средњих школа

Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »