КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Србија

За надарене ђаке 600 места у специјализованим одељењима средњих школа

Лане је и Гимназија „Лаза Костић” увела нов и врло атрактиван смер: за свршене основце ванредно талентоване за сценску и аудио-визуелну уметност предвиђено је 20 места, а пријемни испит одржаће се 16. маја, између 10 и 12 часова.

Гимназија „Јован Јовановић Змај” смањила је за 20 уписну квоту ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику, те ће их наредне школске године бити 40, док је за осталих девет смерова она остала иста: по 15 на природноматематичком (српско-енглеска, српско-фран­цуска, српско-немачка и српско-руска одељења), а 30 на истом смеру за ђаке који наставу слушају само на српском језику. Школараца ванредно надарених за математику примиће до 40, а за физику, биологију и хемију, те спорт по 20.

Ученици са посебним способностима за математику полагаће тест 8. маја од 10 до 12 сати, надарени за рачунарство и информатику (математика) 9. маја у идентичном термину, а за физику (математика/физика) истог дана, али између 14 и 16 сати.


Занимљивости у Карловцима

Карловачка гимназија, као и лане, може примити 164 ученика са посебним способностима за филолошке науке: 48 клупа намењено је малим матурантима који енглески изаберу за примарни страни језик, а по 12 онима који се определе за италијански, јапански, кинески, класичне језике, немачки, шпански, руски или норвешки. Заинтересовани за поменуте одсеке пријемни испит полагаће 15. и 16. маја, од 10 до 12 часова.

На прошле године уведен смер Карловачка гимназија примиће до 20 натпросечно надарених ђака за географију и историју, који ће тест из географије радити 16. маја, између 10 и 12 часова, а из историје између 14 и 16 часова.


Мали матуранти који се одлуче за смер биологија и хемија полагаће пријемни испит из ових предмета 15. маја, и то између 10 и 12 сати биологију, а између 14 и 16 сати хемију. Датуми за пријављивање ученика и подношење спортске документације јесу 15. и 17. мај, од 8 до 16. За одељења где се део наставе остварује на страном језику 8. маја, између 10 и 12 сати, ђаци ће полагати писмени тест, док их усмена провера чека сутрадан у истом интервалу.

Балетска школа определила је по шест места за одсеке класичног балета и савремене игре, а 16 за одсек народне игре. Пријемни испити планирани су од 9. до 11. маја, с почетком у 10 часова.

У Му­зичкој школи „Исидор Бајић”, пријемна квота за извођача класичне музике износи 40, а за музичког сарадника 24. Главни предмет полагаће се 7, диктат, солфеђо и тест из теорије 8, а усмени испит из солфеђа 9. маја од 10 сати.

У Школи за дизајн „Богдан Шупут” има по 20 места на свим смеровима, а то су графика, како за одељење које слуша наставу на српском, тако и за разред с наставом на мађарском језику, ликовни техничар, дизајн амбалаже, дизајн ентеријера и индустријских производа, те дизајн текстила. Полагање пријемног, који се састоји од цртања, сликања и вајања, планирано је за 14, 15. и 16. мај, од 9 до 12 часова.

С. Милачић

Прочитајте још
Србија

Влада Немачке: Споразум БГ и ПР предуслов за приступање Србије ЕУ

ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Мас разговарао са Куртијем и пренео му подршку Немачке
Translate »