КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Vučić pozvao Slovence da ulažu u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, otvarajući poslovni forum Srbija–Slovenija “Digitalizacija ekonomije i države”, da je Srbija, i pored do sada sprovedenih reformi, daleko od idealnog, te da se mora posebno posvetiti pitanju vladavine prava i efikasnosti pravosuđa.

Vučić je, pozivajući slovenačke privrednike da ulažu u Srbiji, rekao da je srećan što je u poslednjih deset godina trgovinska razmena Srbije i Slovenije povećana za čak 2,5 puta.

“Odnosi Srbije i Slovenije su veoma važni. Uveren sam da možemo u budućnosti da uvećamo investiciona ulaganja, ali i trgovinsku razmenu”, rekao je Vučić.

“Mi smo, u ekonomskom smislu, a o tome govore brojevi koji su jedini objektivan kriterijum, u boljem stanju. Posle ekonomskih reformi, zakona o radu, fiskalnih mera uspeli smo da promenimo trajektoriju javnog duga, da ga od dramatično rastućeg spustimo na 50 odsto. Kada sam postao premijer naš javni dug bio je na 79 odsto. Uspeli smo da budemo barem na Zapadnom Balkanu šampioni po privlačenju stranih direktnih investicija. Tako smo 2017. privukli čak 57 ukupnih investicija u region, a 2018. to će biti i 60 odsto, kada dobijemo konačne podatke”, ukazao je Vučić.

Rekao je da i dalje nismo sasvim zadovoljni i da ima još mnogo posla, ali da je pošlo za rukom da se napravi prilično dobar ekonomski ambijent.

Podsetio je na subvencije koje srpska država omogućava investitorima, od poreskih olakšica, preko izvođenja infrastrukturnih radova do subvencija po zaposlenom i dodao da sve te subvencije mogu da idu do 50 odsto od ukupne investicije.

Tim subvencijama, konstatovao je, imali smo posebno uspeha u privlačenju nemačkih, ali i drugih investitora iz EU.

Vučić je podsetio da je trgovinska razmena Srbije sa EU 61 odsto, a kada se tome dodaju i zemlje regiona koje se nalaze na evropskom putu onda dostiže gotovo 90 odsto.

Naglasio je da Srbija mora još posebno da se posveti vladavini prava i efikasnosti pravosuđa.

“Daleko smo od idealnog. I dalje smo veoma siromašna zemlja koja ima manji BDP od Slovenije, ali stopa rasta od 4,5 dovoljno dobro pokazuje na kakvom putu se nalazimo i kakvi su trendovi u Srbiji”, istakao je Vučić.


Прочитајте још
Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Србија

Од уторка захлађење, последња недеља априла топлија

Србија

Јовановић за РТС: Следеће недеље три милиона датих вакцина

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »