КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Vučić: I pred izazovima rukovodimo se slobodom i mirom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su država i društvo pred velikim izazovom, ali da su centralne vrednosti kojima se vlast rukovodi sloboda, mir, ravnopravnost, a više od svega ljubav prema Srbiji.

„Danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrosti i odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost, hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda, ali imudrost da donesemo važne odluke za budućnost Srbije. Zato je potrebno da baštinimo ono najbolje kako od vožda Karađorđa tako od velikog knjaza Miloša Obrenovića“, rekao je Vučić na svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj je 60 pojedinaca i institucija dobilo odlikovanja.

On je kazao da su odlikovani svojim radom i požrtvovanošću neizmerno doprineli da Srbija postane bolja i uspešnija i modernija i posebno zahvalio inostranim laureatima, među kojima je i premijer Bugarske Bojko Borisov, što su širili ugled Srbije daleko van njenih granica.

„Odlikovanja koja primate su nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza za koju ćete verujem imati snage da je nosite u budućnosti“, rekao je Vučić.

On je kazao da su na današnji dan pre 215 godina ustanici krenuli za slobodu predvođeni Karađorđem i da je to bio početak dugog i napornog puta koji je imao za cilj slobodu, mir i ravnopravnost i izgradnju moderne uspešne srpske države.

„U proteklih 215 godina stvorili smo tu državu, a bili smo ne malo puta saplitani, kočeni, unazađeni, a pokušavali su i da nas unište, nekada su to činili naši neprijatelji, a nekada smo to i sami činili“, kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da su vrednosti kojima su ustanici vođeni našle u prvom Ustavu Srbije kojim je ukinut feudalizam, garantova sloboda i zauzdana apsolutistička vlast na kratko, ali dovoljno da se nastavi borba za modernu Srbiju i da se pokaze svima u celom svetu da „sunce slobode snažno sija nad našom zemljom“

On je dodao da se na tom putu Srbija i danas nalazi.

Borisov koji je odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje rekao jeda vidi da Srbija ide pravim putem i da, ma koliko nekada teške bile odluke koje moraju da se donose, najlepše je kad među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo.

Jednim od najviših državnih ordena odlikovan je posthumno nedavno preminuli akademik Vladeta Jerotić, a Sretenjskim ordenom prvog reda ovenčan je Narodni muzej u Beogradu.


Прочитајте још
Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Србија

За надарене ђаке 600 места у специјализованим одељењима средњих школа

Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »