КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Војницима дупло веће повишице него лекарима

vojska srbije

Усред пандемије и здравствене кризе епских размера сазнали смо да ће највеће повећање плата од 1. јануара следеће године добити, не лекари и сестре, већ војници.

Оно што је нови министар војске Небојша Стефановић најавио пре неколико дана, јуче је потврдио и министар финансија Синиша Мали, војска ће добити додатно повећање до 10 одсто.

Иначе, раније је одређено да од 1. јануара здравствени радници добију повећање од пет одсто, а остали у јавном сектору 3,5 одсто, да би се од априла плате и њима повећале за укупно пет одсто.

Међутим, ођедном се појавио предлог који је изгледа експресно и усвојен да се војницима да повећање од 10 одсто.

Стефановић је раније најавио да повећање неће бити линеарно него ће највеће повишице добити они са најмањим платама, а најмање официри.

Занимљиво је што се у јучерашњем саопштењу Министарства финансија нигде не помиње повећање плата војсци, већ се помиње повећање плата запосленима у здравству у последњих годину дана, али не и будуће повишице.

У Фискалном савету кажу да у предлогу буџета за следећу годину који су они оцењивали није било предвиђено ово повећање плата у војсци, па се очекује да то буде додато амандманима.

Савет је био става да је и укупно повећање плата у јавном сектору од нешто мање од пет одсто на годишњем нивоу у следећој години превисоко с обзиром на економску ситуацију и пад БДП-а у овој години.

У Савету кажу и да би требало урадити анализе плата у јавном сектору, па онда на основу тога утврдити колико коме треба повећати, а не ад хок повећавати.

„Док с једне стране пензије прате правило, па и сада када расту више од економије, касније ће се то уравнотежити, за плате не постоји такав механизам. Ако плате сада оду изнад економских могућности, нема механизма да се оне, у односу на БДП, врате назад, као што нема ни механизма да се утврди где треба повећати плате, а где не“, кажу у Фискалном савету за Данас.

Према ранијим анализама овог тела за наџор јавних финансија плате у војсци и полицији су већ релативно веће, док су рецимо у здравству потцењене.

За економисту Петра Ђукића, јасно је да ово изнебуха повећање плата војсци није макроекономско, већ политичко питање.

„Не знам шта је разлог, можда да се створи илузија да се војнобезбедносни патриотизам дигне на виши ниво, али не видим како ће то да помогне нашој безбедности у пандемији. Ако нешто треба повећавати у буџету за следећу годину, то су трошкови за здравство, лечење, вакцине, додатне капацитете… Поред тога треба улагати у екологију, смањење загађења, филтере, енергетску ефикасност и на крају у инфраструктуру, али то треба ускладити са могућностима буџета. Иначе сам пренеражен количином неутемељеног оптимизма са којим се приступило прављењу буџета за следећу годину. Ту мислим на план да реални раст буде шест одсто у 2021, а да се не зна ни колико ће бити пад у овој години и са огромним непознаницама и великом вероватноћом да ћемо корону имати бар још девет месеци, а можда и годину. У оваквим околностима ја бих одустао и од повећања пензија по швајцарској формули и направио договор да се пензије повећају за износ инфлације, а да се остатак исплати на рате када се ситуација смири. Самим тим и ово повећање од 10 одсто је неоправдано“, оцењује Ђукић и додаје да би се требало задржати на исплати бонуса здравственим радницима.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Мађарска добила прве узорке руске вакцине за испитивања
Translate »