КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

Очекивали смо да током уплате прве рате одложених пореза и доприноса буде уплаћено 3,4 милијарде динара, а уплаћено је 4,5 милијарди динара или 30 одсто више од планираног, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је одговарајући на питање Танјуга о томе како је прошла уплата прве рате одложених обавеза, појаснио да разлика у очекиваним и примљеним уплатама значи да су неке фирме платиле и више рата одједном.

Мали је подсетио да су ове обавезе подељене на 24 рате и да ће се наредних дана урадити детаљнија анализа уплате прве рате.

И уз трећи пакет мера јавни дуг неће прећи 60 одсто БДП

Учешће јавног дуга Србије и уз трећи пакет помоћи привреди и грађанима неће прећи 60 одсто БДП-а, рекао је министар финансија и поручио да држава води одговорну економску политику и да смо очували макоекономску стабилност.

Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој, рекао је Мали, који је на конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић представио трећи пакет мера подршке привреди и грађанима.

Министар је навео да ове године охрабрује то што су бројке из јануара много боље него што се очекивало и да је, уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарди динара, остварен суфицит од 13,3 милијарди динара.

Трећи пакет мера је, каже, вредан 249,4 милијарди динара, а с прва два пакета спроведена у 2020. укупно 953 милијарди динара, с тим што су трећим пакетом мера, за разлику до прва два, укључена и велика предузећа која такође трпе последице пандемије корона.

То је, наводи, додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору у Србији.

Најавио је да ће у априлу бити усвојени и закони неопходни за спровођење трећег пакета помоћи.

Помоћ по 1.460 евра сваком запосленом кроз три пакета

Сваки предузетник и запослени у микро, малим и средњим предузећима у Србији добиће кроз исплату минималних зарада укупно 1.460 евра помоћи државе кроз три пакета мера подршке, рачуница је коју је изнео Синиша Мали.

Он је на конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, на којој је представљен трећи пакет помоћи привреди и грађанима, рекао да, ако се на то дода 100 евра које су прошле године добили сви пунолетни грађани који су се пријавили, и уз планирану исплату још 60 евра у овој години, 1.050.000 запослених добиће укупно по 1.620 евра.

Остајемо при процени раста БДП у 2021. од шест одсто

Синиша Мали је изјавио да апсолутно остаје при процени да ће, упркос ситуацији са корона вирусом, раст БДП-а Србије бити шест одсто, колико је и предвиђено буџетом за ову годину.

С трећим пакетом помоћи, који треба додатно да ојача привреду, апсолутно смо сигурни да је раст од шест одсто реалан, нагласио је Мали одговарајући на питања новинара.

Мали је рекао да је буџетом за ову годину предвиђено чак 330 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је 5,5 одсто БДП-а, за изградњу аутопутева, мостова, тунела и других инфраструктурних објеката, што све подстиче раст БДП-а.

Министар је подсетио да је, поред тога, предвиђено и повећање плата у јавном сектору од пет одсто, пензија за 5,9 одсто, као и мининалне зараде за 6,6 одсто.

Нема много земаља у свету који су свој буџет тако конципирале у овој ситуацији, као и да имају и повећање плата и пензија, навео је Мали.

Каже да охрабрују цифре страних директних инвестиција у 2020. години, као и раст извоза.

Све то значи, истиче Мали, више новца у буџету и за нове пројекте и веће плате и пензијем.

То је све потврда да се Србија променила и да остајемо победници и водећи у Европи када је економија у питању.

Прочитајте још
Економија

Вучић: Фабрике и радна места могу да задрже младе у Србији

Економија

Комисија условно изузела уговоре између Телекома и Теленора

Економија

Мали: За улагања у инфраструктуру 430 милијарди динара

Економија

Сточари и даље у губитку, ниска откупна цена млека

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије
Translate »