КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

У Загребу обележена 78. годишњица смрти Николе Тесле

Пуповац је, заједно са загребачким градоначелником Миланом Бандићем и представницима Института “Руђер Бошковић” и Удружења „Никола Тесла“, положио цвеће код споменика Тесли у средишту Загреба.

Рекао је да се баш поклопило да се на данашњи дан, када се слави Божић по јулијанском календару и долазак Светлости небеске на земљу, одаје почаст Тесли, генију који је помогао човечанству да има светлост електричне енергије, пише агенција Хина.

“Тесла је човек који нас обједињује. Уз све наше поделе, какве су биле, Никола Тесла је увек био изнад њих,” истакао је и додао како Тесла обједињује – и својим научним генијем и својим политичким умом.

“Ми у Хрватској – и Хрвати и Срби – имамо разлога да га славимо зато што је симбол који нас приближава и који нас подучава како и на који начин треба да се међусобно односимо,” нагласио је председник СНВ, “посебно зато што смо на ветрометини и зато што постоје дани као што су ови које пролазимо на Банији, у Загребу и заједно са целим светом, кад је посреди пандемија ковида”.

Председница Удружења „Никола Тесла – Геније за будућност“ Драгица Михајловић подсетила је да је Никола Тесла на данашњи дан преминуо у хотелу Њујоркер у Њујорку у соби 3327 на 33. спрату.

“Отишао је велики геније, али његова дела су остала међу нама,” истакла је она.

Изразила је задовољство што чланови удружења и поштоваоци Николе Тесле цене и желе да упознају његова дела и хуманост. Она је скренула пажњу на Теслино безувсловно давање за опште добро.

“Нека нам Никола Тесла буде узор. Делујмо срцем и љубави с Николом Теслом и помозимо свима потребним у овој ситуацији без различитости, без дељења. Будимо толерантни и хумани као Никола Тесла,” поручила је Михајловић.

Представник Института „Руђер Бошковић“ научник Карољ Скала рекао је да им је увек драго да дођу до споменика Николи Тесли који је направио вајар Иван Мештровић и присете се великог научника.

Никола Тесла био је, пре свега, космополита, поносан на свој српски род и хрватску домовину у којој је рођен, његова дела неће никада умрети, он ће живети вечно, рекао је градоначелник Загреба Милан Бандић.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »