Srbija Vesti

Tadić predlažio ujedinjenje demokrata u moćnu stranku

Dakle, skoro tri decenije od obnove rada stranke na istom mestu našli su se lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kao i bivši prvi čovek DS-a Dragan Šutanovac.

Tadić je na dan rođendana na Tviteru poslao ujedinjujuću čestitku.

– Čestitam demokratama stogodišnjicu osnivanja stranke, kojoj smo duhovno i vrednosno pripadali i pre nego što je obnovljena, i u dubokoj opoziciji i na vlasti, a i onda kada smo je formalno napuštali da bismo njenu izvornu ideju čuvali na drugom mestu. Srećno u zajedničkoj budućnosti! – napisao je lider SDS-a koji nije ušao u Savez za Srbiju Dragana Đilasa.

Da je čvršća saradnja bivših lidera DS-a moguća, potvrdio je Tadić za “Blic”.

– Ideja DS-a je iznad forme stranke i njenih rukovodstava. Tu ideju nikada nisam ni napuštao, kao sto sam uvek sarađivao sa onima koji su je delili. I kada sam napustio tu stranku, napustio sam je boreći se za njenu izvornu misiju kako i gde je u tom trenutku bilo moguće. I u budućnosti ću se za tu ideju boriti na najsvrsishodniji način, a koji je to zavisi od više faktora – ističe Tadić i dodaje da se protiv vlasti treba boriti na različite načine.

– U borbi protiv Vučićevog autokratskog režima, osim ujedinjenja stranaka različitih orijentacija, građanskih udruzenja i pojedinaca kroz proteste koje imamo danas, od ogromne važnosti je i ponovno stvaranje jedne moćne stranke koja bi na terenu bila u stanju da se suprotstavi SNS-u i njegovoj pogubnoj politici – naglašava Tadić za “Blic”.

Inače, lider SDS-a se još pre godinu zalagao za formiranje svojevrsne, kako je rekao, demokratske unije sa zajedničkim organima svih stranaka koje su nastale iz nekadašnje Demokratske stranke, čime bi se, po njegovom mišljenju sačuvali i različiti stranački identiteti, ali i povećao birački potencijal i šansa za smenjivanje aktuelne vlasti.

Lutovac: Na strankama je da razumeju građane

I aktuelni predsednik DS-a Zoran Lutovac je na svečanosti povodom rođendana DS-a govorio o potrebi ujedinjenja opozicionih stranaka.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

DS spreman da služi protestima, ali i da ih vodi, rekao predsednik stranke Lutovac

– Građanima Srbije poručujemo da smo čuli njihove poruke. Razvoj političkih ideja je nepredvidiv, nekada su njihovi nosioci stranke, nekada su to građani. Kod nas je sada takav slučaj, u periodu slabog snalaženja opozicionih stranaka, građani su ti koji su preuzeli inicijativu. Na nama koji smo u strankama je da tu inicijativu razumemo i da je pretvorimo u konkretnu političku akciju. Demokratska stranka u potpunosti podržava građanski pokret protesta, učestvovaće u njemu svim svojim snagama, spremna je da mu služi, ali i da ga vodi – rekao je Lutovac.

Dodajte komentar