КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Skupština Srbije: Usvojen set prosvetnih zakona

To prestižno zvanje imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološko istraživanja i Beogradski univerzitet.

Prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, i to je ustanova koja na međunarodnom planu najbolje promoviše srpsko obrazovanje.

Gimanzija “Jova Jovanović Zmaj”, koja je odškolovala 77 akademika dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Ministar je dodao da novi satus neće zahtevati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju odnose se isključivo na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog jezika i ulazak tih ocena u prosek zaključne ocene.

Takođe, izmene i dopune tog zakona odnose se na preciziranje odredbi koje se odnose na uzrast i tačan broj dece koja se mogu upisati u razvojnu grupu u predškolskoj ustanovi, osnivanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – Centar za obrazovnu tehnologiju, kao i na prigovore na zaključnu ocenu, način zasnivanja radnog odnosa direktora, uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Taj sistem, prema rečima ministra, ima za cilj da se dođe do ukupnog registra svih ustanova, registra zaposlenih i registra svih polaznika u obrazovnom sistemu Srbije.

“- To je uvođenje takozvanog jedinstvenog obrazovnog broja. To dovodi do efikasnijeg celokupnog sistema obrazovanja i vaspitanja – istakao je ranije Šarčević.

Skupština danas glasa i o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se produžava rok za zamenu starih oružanih listova. Poslanici će izjašnjavati o brojnim sporazumima, uključujući i onaj sa SAD o izručenju optuženih lica.

Glasaće se i o članu Saveta guvernera Narodne banke Srbije, predsedniku Komisije za hartije od vrednosti, kao i o sudijama koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Sa druge strane, poslanici većine opozicionih stranaka i dalje bojkotuju rad srpskog parlamenta.

Related posts
Србија

Радови на аеродрому Росуље у Крушевцу при крају

Србија

Вечерас промоција књиге „Мајстор чаролије”

Србија

Продавци дају погрешне инструкције када роба треба да стигне купцима

Србија

АМСС упозорава возаче на мокре цесте

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »