КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

SAZNAJEMO: Zločinci će za ubistvo umesto 15 robijati 30 godina

Naime, a kako saznaje “Blic”, Udruženje sudija i tužilaca (UST) u narednom periodu razmotriće predlaganje Radnoj grupi za izmene i dopune KZ predlog da za počinjeno ubistvo, kazna u budućnosti umesto dosadašnjih 5 do 15 godina, bude od 5 do 30 godina zatvora.

Ovo Udruženje u Radnoj grupi za izmene KZ-a Ministarstva pravde ima dva člana – tužiteljku Mirjanu Jakovljević i sudiju Aleksandra Perišića, a oni će se, kako navode za “Blic”, zalagati da se sankcije u zakonu drastično pooštre.

Prema njihovim rečima, oni su saglasni da se usvoji predlog MUP za uvođenje krivično delo pripremanja teškog ubistva.

– Međutim, za razliku od njih, smatramo da pripremanje krivičnog dela treba da se odnosi i za druga najteža krivična dela za koja je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, a za druga krivična dela samo kada zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pripremanje – navode oni.

Mirjana Jakovljević, tužiteljka: Oštre kazne i za pomagače i za neprijavljivanje najtežih zločina

“Udruženje sudija i tužilaca smatra da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo predvideti mogućnost kažnjavanja umišljajno pripremanje najtežih krivičnih dela sa zaprećenom kaznom preko 10 godina zatvora. To znači da bi umišljajno pripremanje krivičnog dela bilo kažnjivo samo u slučajevima najtežih krivičnih dela kao što su ubistvo, razbojništvo, otmica…”, objašnjava tužiteljka Mirjana Jakovljević.

Prema njenim rečima, neosnovane su primedbe da bi uvođenje ovog krivičnog dela dovelo do široke primene i masovnog procesuiranja pripremanja najtežih zločina, jer je, kako objašnjava, za kažnjavanje potrebno postojanje čvrstih dokaza.

– To u praksi znači da, ukoliko policija i tužilaštvo imaju ne samo operativna saznanja već i čvrste dokaze da određena kriminalna grupa priprema izvršenje ubistva nekog lica, na primer, podmetanjem eksplozivne naprave, postoje dve opcije – sprečiti njegovo izvršenje u fazi pre nego što je navedeno delo započeto (pokušano), u kom slučaju neće biti dovoljno dokaza za procesuiranje krivičnog dela ubistvo u pokušaju, ili čekati da izvršilac započne izvršenje, u kom slučaju će biti obezbeđeni dokazi za ubistvo u pokušaju, ali bi na taj način bio doveden u opasnost život osobe čija je likvidacija planirana – objašnjava Jakovljevićeva i dodaje da to važi i kada je u pitanju krivično delo razbojništvo.

Prema njenim rečima, Udruženje sudija i tužilaca podržava i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnih lica ili bremenite žene.

– Radi se o najranjivijoj kategoriji stanovništva, čija zaštita mora biti prioritet krivičnog zakonodavstva – kaže naša sagovornica i dodaje da uvođenje ove sankcije otvara i niz drugih pitanja i potrebe izmena drugih zakonskih normi, koja se tiču drugih krivičnih dela kao što su neprijavljivanja pripremanja, neprijavljivanje dela i učinioca, pomoć učiniocu posle izvršenog dela kao i sprečavanje i ometanje dokazivanja za ta krivična dela za koja je učiniocu zaprećana kazna doživotnog zatvora.

Aleksandar Perišić, sudija: Nanogica pod posebnim uslovima

Prema rečima, Aleksandra Perišića, sudije i člana Udruženja sudija i tužilaca, UST će predložiti da se Radna grupa pozabavi i pitanjem nanogica.

– Naš stav je da bi trebalo da se prilikom određivanja kućnog zatvora sa nanogicom napravi razlika da li je učinilac osuđen za umišljajno ili nehatno krivično delo. Ukoliko je presuda za umišljajno i ukoliko se tada izrekne kazna do jedne godine tada sud može odrediti sankciju kućnog zatvora sa nanogicom. Ako se radi o nehatnom krivičnom delu, smatramo da bi nanogicu mogao da dobije učinilac kojem je izrečena kazna do dve godine zatvora – objašnjava Perišić.

Aleksandar Perišić
Aleksandar Perišić

Strože kazne za povratnike, pogotovu one koji čine dela sa elementima nasilja jedan su od glavnih predloga UST. Prema rečima sudije Perišića, zakon “Tri udarca” trebalo bi usvojiti, a sankcije učiniocu trebalo bi biti znatno oštrije.

– Ako je neko dva puta osuđivan zbog jednog krivičnog dela, ukoliko se zbog istog pojavi i treći put pred sudom, u slučaju te osude, kao poseban minimum i poseban maksimum trebalo bi da se uzme trostruki iznos minimuma i maksimuma koji su predviđeni za to delo – objašnjava Perišić.

To znači, kako ukazuje sudija, da ukoliko se učiniocu sudi za krivično delo teška telesna povreda za koju je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, za to delo bi se odmeravala kazna od godinu i po i 15 godina zatvora.

– Na taj način bi se preventivno delovalo – zaključuje naš sagovornik i dodaje da će se UST na sastancima Radne grupe Ministarstva pravde zalagati da uslovni otpust neće moći da se izriče za krivična dela sa elementima nasilja za koje je zaprećena kazna od pet i više godina zatvora.

Related posts
Србија

Радови на аеродрому Росуље у Крушевцу при крају

Србија

Вечерас промоција књиге „Мајстор чаролије”

Србија

Продавци дају погрешне инструкције када роба треба да стигне купцима

Србија

АМСС упозорава возаче на мокре цесте

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »