Вести Русија

Ruski “Uran-9” u stavu mirno!

RUSKA armija će uskoro dobiti bojeve robote “uran-9”. Generalni direktor koncerna “Kalašnjikov” Vladimir Dmitrijev izjavio je da se završava proizvodnja prve serije tih robota koji su već isprobani na ratištu u Siriji.

Rusi ne skrivaju da su u Siriji uočene i slabosti ovog ratnog robota, pre svega u upravljanju i otvaranju vatre, pa su konstruktori i proizvođači doradili “uran-9”. Spomenuti robot koji su napravili stručnjaci iz “Kalašnjikova” naoružan je navođenim protivtenkovskim raketama, automatskim topom 2A72, kao i mitraljezom.

Sa takvim naoružanjem robot može da uništava ne samo živu silu, već i oklopna vozila i tenkove. Ruski mediji su nedavno objavili fotografije još jednog novog oružja, bespilotnog bombardera “ohotnik” (“lovac”). U raspravama na društvenim mrežama se moglo pročitati da je ruski udarni bespilotnik sličan američkoj palubnoj bespilotnoj letilici X-47B.

U decembru 2018. zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko izjavio je da će prvi let “ohotnika” biti u proleće 2019. godine. U julu prošle godine mogle su se pročitati ocene da je “ohotnik” zapravo prototip ruskog aviona šeste generacije. Zna se da bi ti avioni trebalo da budu maksimalno kompjuterizovani i da će moći da lete i izvršavaju zadatke bez posade, sa komandama koje će dobijati sa zemlje.

Maksimalna brzina spomenutog drona, težine do 20 tona je hiljadu kilometara na sat. Očekuje se da će najnovija bespilotna letilica postati deo ruskih vazdušnih snaga 2020. godine, a eksperti su još ranije tvrdili da će on biti ubica američkih F-22 i F-35 i najsavremeniji dron na svetu.

Kazanski konstruktorski biro “Simonov” pravio je bespilotnu letilicu “altijus-O” koja je bila teška 7,5 tona. Generalni konstruktor i potpredsednik Objedinjene avio-korporacije Sergej Korotkov je u decembru 2017. izjavio da se radi na “udarnim” dronovima, bespilotnim letilicama koje mogu da idu u grupi i čije će akcije biti koordinisane preko zaštićenih kanala veze. Ruski kosmički dron 2023. RUSIJA planira da 2023. godine sprovede pet probnih letova svog prvog kosmičkog hipersoničnog drona.

Kompanija “Ison” je predstavila nacrt ove bespilotne letilice koja će biti lansirana sa nosača-aviona M-55, da bi onda prešla na svoj pogon. Na zemlju će se vratiti uz pomoć padobrana. Dron će biti napravljen isključivo od delova ruske proizvodnje, a motor će biti od raketnog bloka “briz-M”.PREMIJERA Bespilotni bombarder “ohotnik”težine do 20 tona.

Taj hipersonični dron će leteti na visini 160 kilometara, a moći će da dostiže brzinu od 8,5 mahova na sat. Dron će moći da prebacuje teret u orbitu, na visinu do 500 kilometara.

Plan je da dron može da obavi najmanje 50 letova. Ruski mediji ističu da američki generali priznaju da su Rusija i Kina sada lideri u razvoju hipersoničnih letilica i oružja.

Dodajte komentar

Translate »