КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

САД оптужиле шест припадника руске обавештајне службе ГРУ за хакерске нападе

Реутерс - пресс конференција

Министарство правде САД оптужило је шест актуелних и бивших руских војних обавештајаца да су хакерским нападима настојали да унесу пометњу у процес француских избора, у Зимске олимпијске игре и америчке болнице и компаније.

У данас отпечаћеној оптужници наводе се детаљи хакерских напада на бројне и различите политичке, финансијске и спортске мете. Наводи се да су бивши или садашњи припадници руске војне обавештајне службе ГРУ оптужени, између осталог, за нападе на украјинску електроенергетску мрежу, на странку Република у покрету француског председника Емануела Макрона уочи избора 2017. године, и за ометање истраге тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Великој Британији.
Шест оптужених бивших и садашнјих официра војнообавјештајне службе ГРУ су: Yuriy Sergeyevich Andrienko (Юрий Сергеевич Андриенко), 32; Sergey Vladimirovich Detistov (Сергей Владимирович Детистов), 35; Pavel Valeryevich Frolov (Павел Валерьевич Фролов), 28; Anatoliy Sergeyevich Kovalev (Анатолий Сергеевич Ковалев), 29; Artem Valeryevich Ochichenko (Артем Валерьевич Очиченко), 27; and Petr Nikolayevich Pliskin (Петр Николаевич Плискин)

Они нису оптужени за напад на интегритет избора у САД, иако су део исте јединице службе ГРУ, за коју су амерички тужиоци тврдили да ће настојати да користе председничке изборе 2016. године у тој земљи, хакерским нападима на мејлове званичнике Демократске странке.

hakeri-gru-rusija

У фокусу оптужнице на 50 страница налазе се напади чији је циљ, према тужиоцима, била промоција руских геополитичких интереса.

Међу њима су хакерски напади против Зимских олимпијских игара 2018. године у јужнокорејском Пјонгчангу, где је руским спортистима било забрањено учешће због допинг афере.

 

Прочитајте још
Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Свет

Турска иде у затвараље од вечерас до понедељка

Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »