КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

САД оптужиле шест припадника руске обавештајне службе ГРУ за хакерске нападе

Реутерс - пресс конференција

Министарство правде САД оптужило је шест актуелних и бивших руских војних обавештајаца да су хакерским нападима настојали да унесу пометњу у процес француских избора, у Зимске олимпијске игре и америчке болнице и компаније.

У данас отпечаћеној оптужници наводе се детаљи хакерских напада на бројне и различите политичке, финансијске и спортске мете. Наводи се да су бивши или садашњи припадници руске војне обавештајне службе ГРУ оптужени, између осталог, за нападе на украјинску електроенергетску мрежу, на странку Република у покрету француског председника Емануела Макрона уочи избора 2017. године, и за ометање истраге тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Великој Британији.
Шест оптужених бивших и садашнјих официра војнообавјештајне службе ГРУ су: Yuriy Sergeyevich Andrienko (Юрий Сергеевич Андриенко), 32; Sergey Vladimirovich Detistov (Сергей Владимирович Детистов), 35; Pavel Valeryevich Frolov (Павел Валерьевич Фролов), 28; Anatoliy Sergeyevich Kovalev (Анатолий Сергеевич Ковалев), 29; Artem Valeryevich Ochichenko (Артем Валерьевич Очиченко), 27; and Petr Nikolayevich Pliskin (Петр Николаевич Плискин)

Они нису оптужени за напад на интегритет избора у САД, иако су део исте јединице службе ГРУ, за коју су амерички тужиоци тврдили да ће настојати да користе председничке изборе 2016. године у тој земљи, хакерским нападима на мејлове званичнике Демократске странке.

hakeri-gru-rusija

У фокусу оптужнице на 50 страница налазе се напади чији је циљ, према тужиоцима, била промоција руских геополитичких интереса.

Међу њима су хакерски напади против Зимских олимпијских игара 2018. године у јужнокорејском Пјонгчангу, где је руским спортистима било забрањено учешће због допинг афере.

 

Прочитајте још
ВестиСрбија

УАЕ купили око 30 српских вишецевних ракетних бацача

ВестиСрбија

Делови булевара на Новом насељу без воде због хаварије

ВестиСвет

Строго је забрањено причати о коронавирусу

ВестиСвет

Оболели од короне најзаразнији у првим данима болести

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »