КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиРусија

Русија на ногама: Десетине хилјада на протестима за ослобађање Наваљног

nasilje rusija

Руси широм земље организују други круг протеста позивајуц́и на пуштање лидера опозиције Алексеја Наваљног на слободу, упркос све вец́ој репресији и претњама од стране власти.

Наваљнијеви савезници организовали су нове протесте како би затражили његово пуштање на слободу након што су десетине хиљада људи изашле на улице широм земље прошле суботе, што је резултирало једнодневним рекордом од преко 4.000 ухапшених грађана. Најгласнији критичар Кремља суочава се до 3,5 године затвора у суђењу које ће почети ове седмице под оптужбом за кршење условне казне из 2014. године иако је био на лијечењу у Немачкој од тровања нервним агенсом “Новичок”.

Претходни дани, уочи данашњих протеста обележили су све јачи напади на Наваљнијеве савезнике и чланове породице, а његов брат Олег и адвокат Лјубов Собол стављени су у куц́ни притвор пре суђења због оптужби за кршење закона позивањем људи да се придруже протестима у доба пандемије. Власти су такође издале налог за хапшење у одсуству за Леонидом Волковом, највишим помоц́ником Наваљног са седиштем у Литванији, у оквиру кривичног поступка о подстицању малолетника да присуствују незаконитим протестима.

Пратите уживо масовне протесте у Русији (31.01.2021)

Московска полиција затворила је седам станица метроа и ограничила кретање пешака у центру града уочи протеста, што је потез без преседана. Московски протест требало је да се одржи испред седишта Федералне службе безбедности (ФСБ), тајну службу коју је Наваљни оптужио да је извела напад тровања нервним агенсом Новичок, по налогу председника Владимира Путина.

До сада је 3.192 људи приведено у више од 60 градова, од којих је 880 било у Москви, према информацијама независног полицијског мониторинга ОВД-Инфо.

Прочитајте још
Русија

Истражује се Путинова „најтајнија“ званична резиденција (ФОТО и ВИДЕО)

Русија

На годишњицу Гагарина, Путин каже да Русија мора да остане „свемирска сила“

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

БалканВести

Број незапослених у Словенији смањен за 6,1%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »