КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Руси опет ухваћени на делу: Италија протерала двојицу руских дипломата

rusija italija

Италија је у среду протерала двојицу руских дипломата након што је откривено да су плаћали поверљиве докуменате о италијанској војсци и сарадњи са НАТО-ом.

Наводи се да су дипломате у сарадњи с капетаном италијанске морнарице успели да дођу до поверљивих докумената који садрже податке о италијанској војсци и сарадњи са НАТО-ом.

Италијанска полиција навела је како је “ухватила на делу” руске и италијанске званичнике током састанка и то у тренутку када је италијански капетан предао руским званичницима документе, за шта је у замену добио 5.000 евра, преноси портал Кликс.

Према дневним новинама “Коријере дела сера”, италијански капетан предао је руским званичницима поверљиве документе у вези са сарадњом Италије са НАТО-ом и друге документе који се тичу италијанске војске.

“Италијански званичник је приведен, док се положај страних држављана још увек разматра у односу на њихов дипломатски статус”, саопштили су из полиције.

Након хапшења, одмах је реаговало и министарство спољних послова Италије, из којег су у среду ујутро упутили позив на информативни разговор руском амбасадору у Италији Сергеју Разову.

Министар спољних послова Италије Луиђи ди Маио касније се обратио јавности те нагласио како су руски званичници који су умешани у ову озбиљну аферу већ протерани из државе.

“Захваљујем нашој обавештајној служби и свим државним апаратима који свакодневно раде на сигурности наше земље”, навео је италијански министар.

Руска амбасада у Италији потврдила је да су званичници протерани, али су одбили да коментаришу случај док се не разјасне сви детаљи.

“Околности које су довеле до инцидента предмет су истраге. За сада, сматрамо да је непримерено коментарисати све што се догодило. Надамо се да ово неће утицати на односе између Русије и Италије”, навели су из амбасаде.

Поводом инцидента огласили су се и из министарства спољних послова Русије те су навели како им је изузетно жао због свега што се догодило.

Сумње у шпијунажу и сарадњу италијанских и руских званичника јавиле су се још пре неколико месеци, а прве информације о могућој шпијунажи изнела је италијанска обавештајна агенција АИСИ.

Након првих сумњи, сигурносне службе организовале су праћење италијанских и руских званичника и након што је прикупљено довољно доказа који су потврдили “трговину документима”, интервенисала је полиција.

Угледни италијански лист “Република” назвао је овај дипломатски скандал најозбиљнијим инцидентом између Русије и Италије од завршетка Хладног рата те су нагласили да је последњи сличан случај забележен 1989. године, када су у Италији откривени бугарски и руски шпијуни.

Прочитајте још
Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

БалканВести

Број незапослених у Словенији смањен за 6,1%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
ЦРНА СЕДМИЦА за руске обавештајце: Бугарска раскринакала шест особа повезаних са руском тајном службом
Translate »