КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Приватна војска Кремља: Тужба против групе Вагнер због операција у Сирији

ruski placenici vagner grupa

Брат Сиријца којег су убили осумњичени руски плаћеници позвао је власти у Москви да истраже случај и наводну умешаност групе Вагнер, приватне паравојске коју води један од блиских савезника Владимира Путина.

Видео снимци које је објавио руски лист Новаја Газета приказују како група од шест мушкараца мучи сиријског заточеника. Верује се да је жртва, Мохамед Таха Исмаил Ал-Абдулах, напустио војску председника Башира ал-Асада, након чега је заробљен. Арапски медији тврде да се убиство догодило на пролеће 2017., на нафтном пољу у провинцији Хомс.

група вагнер
Руски плаћеници из групе Вагнер се хвале одсецањем глава

У понедељак су породица жртве и три групе активиста покренули правну иницијативу, апелујући на руске државне истражитеље да испитају јесу ли умешани војници радили за групу Вагнер, као и да их приведу правди. Американци тврде да групом Вагнер управља Јевгениј Пригожин, олигарх који је финансирао фарму тролова у Санкт Петербургу, као подршку Доналду Трампу на председничким изборима 2016. ФБИ је понудио награду од 250.000 долара за информације које би довеле до његовог хапшења.

Група Вагнер је наводне плаћенике послала у Сирију, Украјину и Либију, као и у друге афричке земље у којима Кремљ има све веће стратешке интересе. Пригожин пориче да Вагнер постоји. Руски званичници су одбили да испитају плаћенике који се виде на снимку, а које су идентификовали руски медији.

vladimir putin
Владимир Путин и Јевгениј Пригожин

„Овај случај је важан јер се не ради о само једном кривичном делу. Читава серија инцидената је остала неистражена,“ рекао је агенцији АФП Александар Черкасов, члан организације за заштиту права Меморијал, са седиштем у Москви. „Људима који избегну казну након оваквих злочина даје се могућност да их понове на местима попут Чеченије, источне Украјине и Сирије. На крају се врате у Русију и слободно шетају улицама,“ додаје Черкасов.

Међународна федерација за људска права и Сиријски центар за медије рекли су да имају доказе који јасно повезују барем једног окривљеног са Вагнером. „Руска влада би морала да преузме своју правну и моралну одговорност за акте која је починила њена војска, укључујући приватне јединице које под њеном командом, као што је група Вагнер,“ каже Мазен Дарвиш, директор Сиријског центра.

Истог дана када је случај покренут, непознати извршиоци напали су московску редакцију Новаја Газете. „Ујутро је извршен хемијски напад на зграду у којој се налази наша редакција,“ рекао је главни уредник овог медија Дмитриј Муратов. Иако су приватне паравојске илегалне у Русији, у последњих неколико година Вагнер има све значајнију улогу у остваривању геостратешких планова Кремља.

група вагнер убиство
Новаја Газета је објавила видео записе убиства цивила и затвореника које је починила група Вагнер

Припадници Вагнера су наводно били ангажовани заједно са руским ратним авионима и копненим трупама током руске интервенције у сиријском рату у септембру 2015., на страни Асада. Москва никада није потврдила наводе о плаћеницима Вагнера. У понедељак је саопштено да је од покретања операција у Сирији 112 руских војника погинуло у ратним дејствима.

Прочитајте још
Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

БалканВести

Број незапослених у Словенији смањен за 6,1%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
ЦРНА СЕДМИЦА за руске обавештајце: Бугарска раскринакала шест особа повезаних са руском тајном службом
Translate »