КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Економија

Премијерка Брнабић: Вучић до краја априла отвара још једну фабрику

Она, међутим, није навела која је то општина, али је рекла да су велики фокус Александра Вучића тренутно Ћуприја и Параћин.

Поводом јапанске инвестиције “Нидек” у Новом Саду, Брнабић је у емисији Хит твит на ТВ Пинк рекла да је највећи сигнал за друге инвеститоре што у Србију долазе јапанске и немачке инвестиције.

Напоменула је да немачки и јапански инвеститори долазе у зeмље које имају ефикасне администрације и земље које немају проблем с корупцијом.

То је велики сигнал за остале инвеститоре, јер знају да је то земља поуздана за пословање, рекла је Брнабић.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ: Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају

Поводом доласка “Нидека” у Нови Сад, премијерка је рекла да Нови Сад има многе предности, поред географских, јер тај града има техничке факултете, у њему ће бити Европски центар изврсности за дигиталну пољопривреду и Институт за развој вештачке интелигенције.

Научно-технолошки парк у Новом Саду даје додатну снагу Новом Саду, каже Брнабић и наводи да је Нови Сад феноменалан град и да је градоначелник Милош Вучевић прагматичан и брз.

Тренутно нема потребе за обавезном вакцинацијом

У овом тренутку у Србији нема потребе за увођењем обавезне вакцинације, изјавила је премијерка.

Ја мислим да су наши људи показали да су много одговорнији и паметнији од многих других народа и земаља, рекла је Брнабић.

Она је додала да у Србији не постоји проблем када је реч о заинтересованости за вакцинацију иако, како је навела, “тајкунски медији којима политизација било чега није страна” говоре како не постоји довољно интересовања за вакцине.

Ми апсолутно имамо довољно интересовања за вакцине. И даље добијемо између 10.000 и 15.000 пријава дневно преко портала е-управе и у овом тренутку имамо преко 30 одсто вакцинисаних од укупне пунолетне популације. Одлично смо, оценила је Брнабић.

Пројекат Јадар добар, екологија је на првом месту

Верујем да је пројекат Јадар који развија компанија Рио Тинто добар за Србију, али број један је заштита животне средина, а то знају и Рио Тинто и организације цивилног друштва, каже председница Владе Србије.

Она је на ТВ Пинк рекла да би било неразумно да се одрекнемо тог пројекта који је будућност Србије и нагласила да је неупитно да је заштита животне средине приоритет број један и да око тога нема компирмиса.

Брнабић каже да је Рио Тинто прву дозволу за истраживање добио 2004. године.

Велики је проблем када дозволите једној компанији у складу са Уставом и законом да ту улаже од 2004. и сад се неко сети и то политузује. Једини начин да ми ово искористимо је стални дијалог, рекла је Брнабић поводом протеста еколошких организација.

Додала је да ни Александар Вучић ни она нису одлучивали како ће се приступити истраживањима, под којим условима и шта Рио Тинто гарантује.

Кренули смо са њима да потписујемо уговор о сарадњи да тај литијум мора да остане у Србији, каже Брнабић.

Навела је да се у петак састала са представницима Рио Тинта и да им је пренела да је број један заштита животне средине.

Идемо најпажљивије могуће, рекла је Брнабић и навела да Србија не може да тера инвеститоре који улажу стотине милиона евра у истраживање, па када открију нешто, да им кажемо да оду.

Невероватно је, кажете, играти се са таквим стварима.

Подсетила је да је Рио Тинту решењем које је дало Министарство рударства и енергетике 8. јуна 2004. одборено да започне у Србији извођење геолошких истраживања на подручју Лознице.

Од тада је само до 2011. шест пута продужавано ово решење, рекла је Брнабић.

Оценила је да то што је данас једна од приоритетних тема животна средина велики показатељ успеха Александра Вучића од 2014. године и нагласила да је екологија један од три топ приоритета њене владе, а да о тој теми има стални дијалог са Национални конвентом о ЕУ и организацијама цивилног друштва.

Она је, међутим, навела да ту важну тему не треба политизовати као што се, каже, десило на еколошком протесту у суботу у Београду.

То што се ми данас бавимо екологијом показује да је Србија другачија земља од онога времена пре 10 и више година, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да када грађани имају осећај сигурности и безбедности да имају посао, плату, да деца имају перпсективу и да пензије неће каснити и да ће расти, људи почињу да се баве другим темама.

Брнабић је навела да јој је драго што се бавимо темом екологије, да је она отворена за разговоре, и напоменула да је доста у тој области урађено као што је улагање од 2014. године око 600 милиона евра у филтере и системе за одумпоравање.

Она је рекла да ће до краја ове године бити покренута изградња 27 постројења за пречишћавање вода.

Поводом јучерашњег протеста еколошких организација, Брнабић је рекла да је на том скупу, нажалост, било много људи који су промовисали партикуларне политичке интереса што је, каже, легитимно.

Прочитала сам да то није био политички скуп, звучи ми феноменално, али неке од основних порука говорника на том скупу ”Вучићу платићеш”, ”Вучићу запамтићеш”, ”лопови” и ”државни врх мора да се склони”… Није да није био политички скуп, рекла је Брнабић.

Поставила је питање зашто се слични скупови нису одржавали пре осам и десет година и навела да тадашња власт није размишљала о заштити животне средине.

Изразила је забринутост што су на скупу на коме су се, каже, кршиле епидемилошке мере јер окупљени нису носили маске, били и лекари Раде Панић и Зоран Радовановић, за кога наводи да је критиковао заменика градоначленика Горана Весића због кршења мера.

Навела је да је Радовановић у јеку пандемије био на окупљању на коме је било строструко више људи него на оном на коме је био Горан Весић.

Не могу да разумем то лицемерје, рекла је Брнабић.

ИЗВОР:
Линк

Прочитајте још
Економија

Вучић: Фабрике и радна места могу да задрже младе у Србији

Економија

Комисија условно изузела уговоре између Телекома и Теленора

Економија

Мали: За улагања у инфраструктуру 430 милијарди динара

Економија

Сточари и даље у губитку, ниска откупна цена млека

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају
Translate »