Ekonomija

„Posle ove godine ništa neće biti isto za Poresku upravu“

Sa kojim izazovima se privrednici u Srbiji susreću, koliko je važna predvidivost poslovnog okruženja za kvalitetnije poslovanje, kao i aktivan dijalog sa predstavnicima relevantnih institucija – samo su neke od tema sastanka članova Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera sa predstavnicima Poreske uprave na čelu sa Draganom Marković, direktorkom ove institucije.

„Za privredu je najvažnija predvidivost poslovnog okruženja, kao i mogućnost svih nas, kao poreskih obaveznika da budemo uključeni u dijalog i da aktivno učestvujemo u unapređenju zakonodavnog okvira. Naš zajednički cilj je pravovremeno prilagođavanje promenama u okruženju, jer bez jake i stabilne privrede nema dugoročne održivostI u svakom smislu. Želja nam je da na ovakvim sastancima sa predstavnicima najvažnijih institucija u Srbiji proaktivno pokrećemo teme od zajedničkog interesa”, kaže Stanka Pejanović, predsednica UO Srpske asocijacije menadžera.

“Razgovor sa rukovodećim timom Poreske Uprave na čelu sa direktorkom Marković nas je uverio da je ova vrsta dijaloga obostrano korisna. Mislim da će kao zaključci sa sastanka proisteći barem dva kvalitetna predloga unapređenja poslovnog okruženja. Posebno nas raduje modernizacija Poreske uprave, rad na jačanju edukativnog i preventivnog dela kao i svest o važnosti unapređenja odnosa sa klijentima. Želimo da, kao u zemljama Skandinavije, budemo ponosni na visinu poreza koji plaćamo i kao firme, ali i kao pojedinci”, navodi ona.

Dragana Marković, direktorka Poreske uprave, prepoznala je inicijativu privrednika da ova institucija bude jaka i istakla želju da ovo bude samo prvi u nizu zajedničkih sastanaka na kojima će se razgovarati o aktuelnim temama koje se tiču još boljeg povezivanja Poreske uprave i privrede u Srbiji.

Poreska uprava je u procesu transformacije od 2015. godine i ovaj proces bi trebalo da bude završen do 2023. Tekuća, 2019, biće, prema rečima Dragane Marković, godina najvećih izazova za ovu instituciju. Cilj ovih aktivnosti je transformacija u efikasnu poresku administraciju sa modernim integrisanim informacionim sistemom koji u potpunosti podržava poslovne procese koji su jednostavni , razumljivi i u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

“Posle ove godine ništa neće biti isto za Poresku upravu, koja će biti značajno transformisana. Smanjićemo broj filijala kojih je pre dve godine bilo 178, dok će ih posle juna 2019. godine biti 37. Sve poreske prijave smo preveli u elektronski oblik, centralizovaćemo funkcije kontrole i naplate, radimo na jačanju efikasnosti, a da pri tome ne ugrozimo naše osnovne funkcije. Naše opredeljenje je na dobrovoljnom poštovanju propisa, radimo na edukaciji obveznika, da im unapred rešimo sve dileme i da budemo transparentni i jasni u svakom vidu komunikacije. Kao dokaz da smo na pravom putu je i činjenica da je naplata povećana za 26,3 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok je u 2018. naplaćeno 97,7 milijardi više nego u 2017“, kaže Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Članovi UO SAMa pokrenuli su veliki broj tema poput kontrole transfernih cena, obezbeđivanje resursa za otkrivanje, kontrolu i oporezivanje stalnih poslovnih jedinica, BEPS projekat, e-porezi, a bilo je priče o i dodatnom tumačenju postupka kontrole u vezi sa isplatom troškova mesečnog prevoza za zaposlene, kao i da li će lica koja plaćaju godišnji dohodak građana dobiti mogućnost da određeni deo tih sredstava doniraju i da im se to računa kao poreska olakšica.

Jedna od tema bilo je kao privući i zadržatii kvalitetne, mlade kadrove.

„I Poreska uprava se kao i većina institucija, suočava sa istim problemom zadržavanja kvalitetnih kadrova. Ljudi koji sada rade su vrsni stručnjaci i u poslu ih drži entuzijazam i želja, a važno je da to prenesemo i na mlađe. Ono što nas raduje je činjenica da kada smo, pre dve godine, raspisali konkurs za 100 novih radnih mesta, primili 27.000 prijava. To je pokazatelj da su mladi zaimnteresovani da dobiju novo znanje i potrebnu praksu. Ovo nas je i ohrabrilo u nastojanju realizujemo našu ideju stvaranja Poreske akademije“, kaže Marković.

Direktorka Poreske uprave obavestila je predstavnike SAM-a da je ova institucija počela sa paletom novih usluga poreskim obveznicima, a najznačajnija među njima, pored elektronskih poreskih uverenja je ta da poreski stručnjaci dolaze u posete poreskim obveznicima i pojašnjavaju im njihova prava i obaveze, kako bi im približili poresku materiju i isključili mogućnost nepoznavanja propisa.

Na sastanku je istaknuta i posvećenost Srpske asocijacije menadžera unapređenju poslovnog ambijenta, kao i uspostavljanju partnerskog odnosa sa institucijama Republike Srbije.

& Komentara

  • Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
    Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
    za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  • I simply wanted to thank you very much once more. I am not sure the things I could possibly have followed in the absence of the entire hints discussed by you regarding that industry. It has been a challenging difficulty for me, nevertheless finding out your specialized form you processed it took me to leap with gladness. I am thankful for the information as well as pray you recognize what a great job you’re doing teaching many people with the aid of your webpage. I’m certain you have never met all of us.

  • I precisely had to thank you so much yet again. I do not know what I would have achieved without the entire information revealed by you on such a subject. It became the distressing issue in my opinion, however , spending time with a new expert style you managed it made me to weep over delight. I am just happy for the advice and in addition expect you know what an amazing job you happen to be getting into teaching others by way of your web page. Most probably you’ve never encountered any of us.

  • Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

Dodajte komentar