КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Posle opomene iz EU zbog Trepče, optužio ih da serviraju laži

On je na Fejsbuku napisao da je takav stav “neprihvatljiv” jer “krši suverenitet države Kosovo”. Haradinaj je naveo da “Trepča” nije otvoreno pitanje u odnosima Beograda i Prištine i da građani i institucije Kosova nikada neće dozvoliti pravljenje “lažnih tema” čiji je cilj, po njegovom mišljenju, podela Kosova.

On je takođe danas, posle sednice vlade, ponovio i da će takse na robu iz Srbije ostati sve dok Srbija ne prizna Kosovo i naveo da je uslovljavanje dijaloga neprihvatljivo. Haradinaj je, rekao da oko taksi ne postoji nikakva dilema, prenosi “Zeri”.

– Uvođenje taksi je odluka Kosova, izneli smo argumente. Uslovljavanje dijaloga je neprihvatljivo. Ako bismo pravili listu uslova onda bismo tražili od Srbije izvinjenje za zločine na Kosovu… Takse ostaju do priznanja i kad je to u pitanju više nema dileme – rekao je Haradinaj, pa ponovio da se protivi bilo kakvoj ideji da konačan sporazum sa Srbijom podrazumeva podelu Kosova.

Portparolka Evropske komisije ranije danas je poručila da pitanje statusa “Trepče” treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava “da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga”.

– EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek – odgovorila je Kocijančić na Tanjugovo pitanje o posledicama usvajanje statuta “Trepče” u parlamentu Prištini, na sudbinu dijaloga.

Kocijančić ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, Sjedinjene Američke Države ponovo su pozvale Prištinu da suspenduje dodatne takse na robu iz Srbije, kako bi se otvorio put za pregovore o normalizaciji odnosa sa Beogradom. To je za albanski servis “Glasa Amerike” rekao visoki neimenovani zvaničnik američke administracije: “SAD stalno pokreću pitanje taksi i potrebe da one budu suspendovane. Kosovski lideri su svesni ozbiljnosti našeg stava i izazova koje predstavljaju takse za snažne bilateralne odnose SAD i Kosova”. Kako je istakao, “Kosovo i Srbija moraju da preduzmu teške, ali neophodne korake i odluke i da daju prioritet pregovorima i normalizaciji odnosa”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu Trepče.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut “Trepče” koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još pre dve godine odbacili mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju “Trepču”, koju su oni proglasili “kosovskom imovinom” tvrdeći da je to “gotova stvar”.

“Statut ‘Trepče’ pravno ništavan sa aspekta međunarodnog prava”

Republika Srbija nikako ne sme da odustane od borbe za Trepču, koja je sa stanovišta međunarodnog prava imovina Republike Srbije, kaže profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević i podseća da Kosovo nije priznati subjekt međunarodnog prava – jer nije članica Ujedinjenih nacija niti Specijalizovanih agenicija UN.

U izjavi za Tanjug Milisavljević ističe da se, sa pravnog aspekta, Statut rudarskog kombinata “Trepča” koji je usvojen u parlamentu Prištine, mora smatrati ništavim i nepostojećim, jer je suprotan svim međunarodnim standardima kojima se garantuje pravo na imovinu, počev od Pakta o ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima, do Protokola 1 uz Konvenciju o pravima čoveka pri Savetu Evrope.

– Sa političke strane ta odluka je jednostrana i jako štetna – dodao je Milisavljević.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se negiraju prava Republike Srbije u potpunosti i zanemaruje dugotrajno ulaganje u ovaj rudarski konglomerat. Kada je reč o pravnim merama zaštite imovine Srbije, Milisavljević kaže da građani KiM i Srbije mogu da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava i traže priznavanje zagarantovanih prava. S druge strane džava Srbija mora da se obrati Savetu bezbednosti UN i da traži suspendovanje takve odluke, kao i organima Evorpske unije koji bi morali da stanu u odbranu evropskih vrednosti koje i sami poštuju, a to u zaštita ljudskih prava, vladavine prava i prava na imovinu.

– Ne sme se dozvoliti nasilno oduzimanje imovine bez ikakve nadoknade i valjane pravne procedure – poručuje Milisavljević i dodaje: “Zaštita pred međunarodnim sudovima nije moguća, jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo, što je preduslov za obraćanje nekom međunarodnom sudu. Jedini pravni put je obraćanje građana Evropskom sudu za ljudska prava”.

On istovremeno zaključuje da je usvajanje statuta o “Trepči” nastavak svojevrsnog ekonomskog genocida nad srpskim narodom na Severu Kosova i Metohije i da taj akt civilizovan dijalog i trajno rešenja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, čini sve daljim.

Прочитајте још
Балкан

Мас разговарао са Куртијем и пренео му подршку Немачке

Балкан

Црна Гора добија дигиталну валуту стејблкоин перпер

Балкан

Република Српска и Србија о важним питањима из области економије

Балкан

Само на Балкану: Улетео у кафану и испалио рафал из митраљеза

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »