КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиЕкономија

Платформа која окупља инвеститоре и мале фирме

Мањак финансијских средстава и неодговарајућа доступност и даље су на врху листе негативних фактора који утичу на конкурентност пословања, одговарају анкетирана предузећа. То посебно важи за микро кредите до 25.000 евра, који су половина тражених зајмова.

“Српске фирме и даље користе сопствене ресурсе као главни и највећи извор финансирања. Ограничене могућности финансирања ометају поверење, а некоришћење финансијских полуга ограничавају мала и средња предузећа да инвестирају, расту и отварају нова радна места”, наводи амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Добра вест је да је проценат фирми које користе соспствена средства за проширење пословања први пут пао испод 80 одсто, али је лоша вест да решење не налазе у банкама и професионалним инвеститорима.

“Појава нових институција које би биле посвећене давању микро-кредита привреди, као и стварању услова да се отворе платформе и слична дигитална финансијска решења такође усмерена на мање позајмице, на мање износе кредита било би нешто што би значајно помогло српској привреди и убрзало генерално раст српске економије”, поручује Драгана Станојевић, директорка Пројекта сарадње за економски развој УСАИД-а.

Једно од могућих решења је у краудинвестингу, платформи која окупља велики број малих инвеститора и малих фирми.

“У пракси на нашој платформи то изгледа тако да се нама обраћају мале компаније које желе да се финансирају на тај начин и пролазе наше провере финансијске, пореске, пословне и тако даље и уколико задовољавају све критеријуме могу да се обрате инвеститорима путем наше платформе кроз тзв. “крауинвестинг” кампању. Кампања траје најчешће 2 до 3 месеца и за то време инвеститори могу да се информишу, да погледају бизнис план, да погледају услове њихове инвестиције, то је по правилу субординирани зајам и ако им услови одговарају и ако верују у тај мали бизнис, они могу да инвестирају већ са 100 евра као минималном сумом”, истиче Лука Пејовић са платформе ventu.rs.

Прва фирма која је обезбедила средства на овај начин указује и на друге предности.

“За 11 дана 42 инвеститора нам је указало поверење. Скупили смо првих 30.000 евра. Добро је што средства не оптерећују кредитни биро, што значи да ћемо постати атрактивни за годину-две дана и за банке”, наводи Вељко Милићевић из фирме “Бубаја”.

С нестрпљењем се очекује Закон о краудфаундингу који је у припреми јер се тренутно инвеститори удружују по Закону о облигационим односима. Такође, због извесних ограничења у Закону о девизном пословању за сада на овај начин могу да инвестирају само држављани Србије.

ИЗВОР:
Линк

Прочитајте још
Економија

Вучић: Фабрике и радна места могу да задрже младе у Србији

Економија

Комисија условно изузела уговоре између Телекома и Теленора

Економија

Мали: За улагања у инфраструктуру 430 милијарди динара

Економија

Сточари и даље у губитку, ниска откупна цена млека

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Хаос: Москва поново није спремна за ЦОВИД: пацијенти се заразе у болницама, нема довољно лекара и лекова
Translate »