КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Пелоси позвала Пенса да се изјасни о 25. амандману

Председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси затражила је од потпредседника Мајка Пенса да се изјасни да ли ће се позвати на 25. амандман како би Трамп био уклоњен са функције и да ће, уколико он не почне процес уклањања Трампа из Беле куће, покренути импичмент, преносе амерички медији.

Пелоси је данас позвала на хитно уклањање Трампа са функције путем 25. амандмана, дан након што су његове присталице извршиле напад на Капитол.

Председник САД је јуче подстакао оружану борбу против Америке, рекла је Пелоси новинарма испред зграде Капитола, додајући да је Трампов чин побуњенички.

Америчком председнику Доналду Трампу преостале су само две седмице на функцији, али након напада изгредника на амерички Капитол поједини активно размишљају да ли да га уклоне са положаја.

Према наводима медија, опозив Трампа могао би бити одговарајући лек, а тиме би му било забрањено и да се поново кандидује за председника. Међутим, нема довољно времена за опозив америчког председника у наредне две седмице.

Друга опција је позивање на 25. амандман, о којем се периодично расправљало као о крајњем средству за уклањање председника који ради на своју руку или онеспособљеног председника.

Да би се присилно одузела моћ Трампу, са тим би морао да се сложи потпредседник Мајк Пенс. Пенсу би, такође, била потребна сагласност већине званичника из Трамповог кабинета да председник није способан за функцију, да би му привремено одузели власт. Трамп би потом могао да оспори њихов потез писмом Конгресу.

Пенс и кабинет би тада имали четири дана да га оспоре, да би потом гласао Конгрес – потребна је двотрећинска већина, обично 67 сенатора и 290 чланова Представничког дома да би га трајно уклонили са власти.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиСрбија

Ђурић уверен да ће Србија имати добре односе са САД

ВестиСрбија

Објектив: Мика Алексић је радио за Државну безбедност! Преко деце су пратили њихове родитеље

ВестиСвет

Бајден враћа Америку у СЗО!

ВестиРусија

Путинова палата има много заједничког са Берлусконијевом вилом (ФОТО)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Џо Бајден: Демонстранти су „домаћи терористи”
Translate »