Ekonomija

Otvoren Media Jam hakaton

Media Jam hakaton, dvodnevni događaj posvećen podkastima u organizaciji USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija i Impact Hub-a u Beogradu, počeo je danas u Beogradu.

Medijsko tržište u Srbiji može imati velike koristi od podkasta – audio i video forme sadržaja koja se globalno širi, a postaje sve popularnija kod mlađe publike u Srbiji.

Učesnici ovog događaja dobili su priliku, prostor i podršku stručnjaka da tokom dva dana razviju održivo rešenje za svoj podkast ili naprave koncept nove platforme koja će služiti kao baza znanja za celu podkasting zajednicu u Srbiji.

Najuspešniji timovi i rešenja osvojiće vredne nagrade, kao što su odlazak na konferenciju „Podcast Day“ u London i višemesečno mentorstvo, prostor za rad, snimanje i distribuciju podkasta. Tim koji razvije najbolji koncept za održivu platformu, dobija mentorstvo i mogućnost da aplicira za finansijsku podršku od USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija, za dalji razvoj platforme.

„Reklamno tržište za podkaste nastavlja da raste i veliki svetski brendovi sve više koriste ovaj format za reklamiranje. Podržavajući ovakve događaje, nadamo se da ćemo pomoći saradnju srpskih medija i IT zajednice da razvije i testira nova rešenja za razvoj, distribuciju i monetizaciju digitalnog sadržaja. Kada se realizuju, ovakva digitalna i podkasting rešenja omogućiće medijima da budu ekonomski održiviji, dok će građani Srbije imati bolji pristup različitim informacijama i programskim sadržajima kroz nove digitalne formate i kanale“, kazao je otvarajući Media Jam hakaton Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji.

„Najznačajniji doprinos podkasta srpskom medijskom tržištu je u domenu raznolikosti i inovativnosti programskog autorskog sadržaja“, rekla je dr Ana Martinoli, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu i teoretičarka medija.

„Za postizanje punih kapaciteta podkasta kod nas, osim animacije auditorijuma, biće neophodna podrška i prepoznavanje medijske regulative, medijske industrije i industrije oglašavanja i marketinga“, dodala je Martinoli.

Nenad Ružić želi da sa svojim timom razvije podkast o sportu i talentovanim ljudima, kao i o uticaju sporta na širi društveni kontekst.

„Ideja našeg podkasta je da kroz ove teme promovišemo društvene vrednosti i ulaganje u sport. Očekujem da ću na hakatonu dodatno razviti ovu ideju i dobiti savete kako da razvijem održiv biznis“, kaže Ružić.

Njegov tim se takmiči sa drugim timovima koji će svoja rešenja i ideje predstaviti stručnom žiriju koji će odluku o pobednicima doneti drugog dana hakatona, 13. aprila. Sama inicijativa USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija i Impact Huba da pruži podršku domaćim podkastima se ovde ne završava. Impact Hub je napravio dve kabine za za podkast koje će zainteresovani podkasteri moći da iznajme, a nastaviće i sa mentorstvom, direktnim radom i razvojem platforme koja će koristiti celoj zajednici.

Izvor > Bizlife.rs.

Dodajte komentar