КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Нове мере радне групе за безбедност новинара

Ово су новине које предвиђа Опште упутство које је републички јавни тужилац Бранко Стаменковић данас представио на седници Сталне радне групе за безбедност новинара.

Он то упуство послао тужилаштвима, а циљ је подизање безбедности новинара.

Новина је и што је за непоступање по обавезујућем упутству предвиђена могућност покретања дисциплинског поступка против одговорних лица у тужилаштву.

Представници новинарских и медијских удружења, поздравили су овај потез републичког јавног тужиоца и оценили да је то искорак у стварању услова за ефикасније реакције у случајевима када је угрожена безбедност новинара.

Представник МУП Слободан Малешић известио је да је полиција ревидирала списак контакт особа, па ће тако новинарима и представницима удружења бити доступно 99 полицијских службеника који ће преузимати све пријаве за нападе у регионима које покривају.

Ове промене су резултат четворогодишњег рада Сталне радне групе за безбедност новинара, као и спроведених анализа рада унутар Тужилаштва и МУПа.

Поводом неуједначених података о случајевима угрожавања безбедности новинара, Републичко јавно тужилаштво је урадило ревизију евиденције у односу на базе података које се воде НУНС и УНС, оа је тако установљено да тужилаштво у својој евиденцији није имало 21 случај који су се налазили у базама удружења, од чега 13 догађаја није раније било евидентирано, а 8 случајева није у смислу заштите безбедности новинара или у вези са новинарским послом.

Тужилаштво новим обавезујућим упутством прецизира начине евидентирања и обавезује тужилаштва под претњом дисциплинским мерама да уредније води евиденције.

С друге стране, Бранко Стаменковић је навео да у евиденцијама НУНС-а и УНС-а има и случајева који или не представљају угрожавање безбедности новинара или нема убедљивих доказа да је кривично дело учињено у вези са новинарским послом.

НУНС и УНС према договору доставили су своје евиденцијеовогодишњих напада, притисака, претњи новинарима и медијским радницима, међукојима су и случајеви у којима је тражено од полиције и тужилаштва да утврде шта се догодило.

Договорено је да се пронађе нови начин евидентирања напада који ће допринети уједначавању података о броју и врсти кривичних дела учињених на штету новинара.

Када је реч о прегледу стања у 2020. години до 15. децембра, у евиденцији РЈТ регистровано је 49 предмета који се везују за безбедност новинара. Од тог броја, у 3 предмета је донета осуђујућа пресуда, у 2 предмета донета је одлука да нема места покретању припремног поступка против малолетног лица, у 7 предмета донето је решење о одбацивању, у 5 предмета донета је службена белешка.

У једном предмету у току је поступак пред судом по оптужном акту јавног тужиоца, у 13 предмета у току је поступак спровођења доказних радњи, у 15 предмета у току је поступак по захтеву за прикупљање потребних обавештења а у 3 предмета разматра се чињенично стање ради доношења одлуке. У 14 предмета идентитет починиоца није откривен.

Стална радна група за безбедност новинара припремила је и Акциони план за нареднедве године који обухвата низ активности којима ће се унапредити рад СРГ, како би се створили бољи услови за кривично правну заштиту новинара и медијских радника. Представник ОЕБС-а у Сталној радној групи информисао је присутне да ће ова организација наставити да подржава њен рад кроз директну помоћ активностима и пројектима дефинисаним новим Акционим планом.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Гост новосадског хостела који је претио бомбом се предао полицији
Translate »