Balkan Vesti

Nova albanska platfroma za dijalog je oličenje bahatosti, a vrhunac je plan da formiraju poseban sud za SRBE!

Kako navodi izvor “Blica” iz kosovske skupštine, suština dokumenta je da nema promene granica, nema Zajednice srpskih opština (ZSO), nema autonomije za Srbe… Takođe, zahteva se članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i priznanje “države Kosovo” od strane Srbije.

– Deo ovoga je “zamaskiran” rečima da se u pregovorima sa Beogradom ne sme kršiti kosovski Ustav – priča on.

Navodi i da je pravno gledano, platforma je niži pravni akt i da je, politički gledano, ovo je još jedna prištinska “igranka”.

A kako je zamišljena ta “igranka”? Po onome što navode i prištinski mediji, reč je o, u najmanju ruku bahatoj i bezobraznoj listi želja prištinske strane, u kojoj zapravo Albancima pripada sve, od prirodnih bogatstava, imovine, i svega što im padne napamet.

“Šlag na tortu” je osnivanje suda koji će se baviti samo zločinima Srba čime, verovatno namerno, žele da dovedu do toga da ih konstantno zastrašuju i život im učine takavim da svaki dan praktično žive sa strahom kada će im ko i zbog čega zakucati na vrata.

Prema pisanju lista “Zeri”, koji je imao uvid u platformu za pregovore, ona pedviđa da svaki sporazum, koji se Prištini ponudi na potpisivanje, treba da bude u skladu sa kosovskim Ustavom. Ona se ne bavi zahtevom Beograda, SAD i EU o ukidanju stopostotno uvećanih taksi na robu iz Srbije, što je uslov da dijalog bude nastavljen.

Tri uslova

Za “Republiku Kosovo”, prema ovoj platformi, pravno obavezujući konačni sporazum stupio bi na snagu tek nakon ispunjenja tri uslova: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, referendum o sporazumu je održan na Kosovu i sporazum je ratifikovan od obe države.

Takođe, navodi se da svaki sporazum sa Beogradom treba da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, koji predviđa da je “suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovrediva, neotuđiva i neodvojiva i zaštićena svim sredstvima definisanim ovim Ustavom i zakonom”.

U dokumentu, koji je pripremio prištinski tim za nastavak dijaloga navodi se da je “glavna svrha Republike Kosovo da osigura priznavanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao države nezavisni, sa pravno obavezujućim sporazumom”. Takođe, piše i da nijedan sporazum sa Beogradom ne može biti potpisan dok ne bude postignut dogovor o svim pitanjima.

Platforma predviđa i unapređenje prava albanske zajednice u Srbiji u, kako se navodi, “punom reciprocitetu sa pravima koje srpska zajednica ima na Kosovu”. Piše i da na Kosovu ne može biti drugog nivoa upravljanja, osim lokalnog i centralnog.

Bez pregovora o Trepči i Gazivodama

Kada je reč o prirodnim resursima Kosova, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika od gubitka jezera Gazivode i rudnika Trepče na severu, navodi se da sva imovina koja se nalazi na kosovskoj teritoriji pripada isključivo Kosovu, i da o tome pregovora nema.

Trepča
Trepča

Prema platformi, proces normalizacije i konačnog sporazuma treba da uključi jasno, smisleno, bezuslovno i neopozivo prihvatanje od Srbije legitimnog državljanstva Kosova.

– To uključuje: priznavanje nezavisnosti i državnosti Kosova unutar postojećih granica – navodi se u platformi.

Sud za Srbe

Dokument se bavi i “posebnim tribunalom za istrage”, koji bi trebalo da bude formiran, i koji će se baviti ratnim zločinima, nestalim osobama, žrtavama seksualnog nasilja, reparacijom…

Međutim, posebno zanimljivo je da će se on baviti samo tim delima ukoliko su ih počinili Srbi tokom 1998. godine.

Ukidanje Rezolucije 1244

Takođe, navodi se da bi Rezolucija 1244 UN trebalo da bude ukinuta. Pominje se i da će sporazum sa Beogradom biti postignut uz posredovanje EU i podršku SAD, koja takođe treba da služi kao garant za sprovođenje obaveza koje predviđa budući sporazum, navodi “Zeri”.

Ko će da pregovara?

I dok su prištinske vlasti najpre formirale tim, pa sve ovo “lepo osmislile” i posvetile se poslu da, manje-više prepišu ideje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja od pre izvesnog vremena u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, jedna od stvar se slučajno ili namerno prećutkuje – uloga kosovskog predsednika Hašima Tačija. Kako je u više navrata poručeno iz Evropske unije (EU) i SAD, upravo je on glavni pregovarač sa Beogradom.

Vučić i Tači u Briselu
Vučić i Tači u Briselu

– Sa druge strane, Beograd nije formirao nikakav tim za dijalog, kao što je to samoinicijativno uradila Priština, pa je pitanje sa kim će uopšte oni da pregovaraju o svemu ovome – priča “Blicov” izvor.

Platforma stigla u parlament

Kopredsednici prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, predali su danas predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju, platformu za dijalog sa Beogradom. Ljimaj je nakon toga pozvao poslanike da glasaju za predlog tog dokumenta.

Skupština Kosova
Skupština Kosova

„- Mi smo zvanično predali platformu, apelujemo na sve poslanike da je ozbiljno razmotre. Platforma je stvorena s poštovanjem između dve zemlje. Principi su oni koji garantuju mir u ovom delu regiona. Svakome bi trebalo da bude jasno da Kosovo odlazi u Brisel da bi bilo priznato i ni za šta drugo – rekao je Ljimaj, prenosi “Koha”.

Dodajte komentar