Вести Србија

Nemački ambasador Šib: Prvo Kosovo, onda EU

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je rešavanje pitanja Kosova jedan od najvažnijih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i da se od Srbije da bi postala članica ne traži da ne sarađuje s Rusijom.

– Tačno je da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo. Beograd i Priština trebalo bi da dođu do dogovora i normalizacije i na njima je kako će taj sporazum izgledati – odgovorio je Šib na pitanje u intervjuu za današnje “Večernje novosti” da li će uslov Srbiji biti da prizna nezavisnost Kosova.

On je takođe, povodom mogućnosti da se u pregovore uključe “novi igrači”, poput SAD i Rusije, ponovio stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kome posreduje EU i da takav format treba i da ostane.

Nemački ambasador istakao je i da se od Srbije ne traži da ne sarađuje s Rusijom da bi postala članica EU.

– I Nemačka i EU sarađuju s Rusijom. Očigledno je da Rusija trenutno nije ”lak” partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni. Znači, ne tražimo da ne srađujete s Rusijom kako biste postali članica EU – rekao je Šib.

Dodajte komentar

Translate »