Balkan Vesti

NATO STEŽE OBRUČ: Hoće što pre BiH pod svoju šapu

Autor: Goran Mitrovič

Srpski telegraf nedavno je otkrio detalje tajnog plana NATO, koji predviđa ulaganje 20 miliona evra u Srbiju u narednih pet godina, a juče se na udaru našla Republika Srpska, i to baš na dan kada se obeležava kao Dan republike.

TAJNA OPERACIJA

Kako je naš list pisao, operacija kodnog imena “Klin” kao krajnji cilj ima uvlačenje Srbije u pakt, čime bi se čitav Balkan stavio pod NATO šapu. Prvi korak u realizaciji ove zamisli je da BiH postane članica NATO.

Da je takva namera izuzetno ozbiljna, pokazuje i to što je američki državni sekretar Majk Pompeo juče uputio pismo Predsedništvu BiH (čitajte Miloradu Dodiku, koji je u tom telu jedini protiv približavanja Alijansi).

U tom dopisu, i to u prilično oštrom tonu, Pompeo poziva BiH da što pre prihvati godišnji nacionalni program o odnosima NATO i BiH. To je dokument koji praktično predstavlja ulaznicu za dalje integracije u Alijansu i deo je Akcionog plana za članstvo te države u NATO.

Miletić: Stejt department očigledno nastavlja strategiju pritisaka

– Taj potez imaće pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati sigurnost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa Evropskom unijom – naveo je Pompeo u pismu, miksujući šargarepu (obećanja) i štap (pretnje koje se mogu pročitati između redova).

Milorad Dodik

Državni sekretar SAD pomenuo je u pismu i Srbiju, verovatno da bi Dodik lakše zagrizao mamac.

– Mada nije članica NATO, Srbija ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između Vojske Srbije i članica NATO, pa nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze – poručuje Pompeo.

Oni žele da teritoriju zapadnog Balkana potpuno podvedu pod interesnu sferu

Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku

U tajming Pompeovog obraćanja uklopili su se i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama. Tači je ovu godinu proglasio godinom NATO na Kosovu, obeležavajući, kako je naveo, dve decenije od “humanitarne intervencije”. Ovu odluku brže-bolje je pozdravio Rama.

NEMA REZULTATA

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica za Srpski telegraf kaže da nema nikakve sumnje da SAD i NATO otvoreno žele čitav Balkan pod svojom kontrolom.

– Oni žele da teritoriju zapadnog Balkana potpuno podvedu pod svoju interesnu sferu kako bi sve zemlje koje do sada nisu članice to postale u skorije vreme. Posle neuspelog referenduma u Makedoniji, logično je da se sva pažnja preusmerava na BiH i Srbiju, koje se deklarišu kao vojno neutralne. Pitanje je da li će i koliko one u tom statusu ostati, pošto su potpuno okružene NATO članicama – navodi Zubenica.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije smatra da Stejt department očigledno nastavlja strategiju pritisaka, zbog čega, kako kaže, moramo biti oprezni.

– Ovakav pristup teško može da donese rezultate koje oni žele. Pritiscima se ne rešava ništa niti to sme da bude strategija jer ona ne donosi mir i stabilnost u regionu. Naš najveći problem sa NATO je što taj savez neće ni da čuje ni da uvaži srpske nacionalne interese – poručuje Miletić.

Na šta će NATO potrošiti 20 miliona evra u Srbiji u narednih pet godina
1. Prikrivene kampanje na društvenim mrežama
2. Medijska propaganda
3. Organizovanje konferencija, okruglih stolova, tribina i samita sa pažljivo odabranim učesnicima
4. Finansiranje postojećih NVO i osnivanje novih
5. Plaćanje poslanika i pojedinih partija da lobiraju za Alijansu
6. Finansiranje nameštenih istraživanja javnog mnjenja
7. Putovanja za predstavnike medija u sedište NATO i baze Alijanse
8. Organizovanje što većeg broja zajedničkih vežbi pripadnika NATO i Vojske Srbije


Dodajte komentar