Balkan Vesti

NATO STEŽE OBRUČ: Hoće što pre BiH pod svoju šapu

Autor: Goran Mitrovič

Srpski telegraf nedavno je otkrio detalje tajnog plana NATO, koji predviđa ulaganje 20 miliona evra u Srbiju u narednih pet godina, a juče se na udaru našla Republika Srpska, i to baš na dan kada se obeležava kao Dan republike.

TAJNA OPERACIJA

Kako je naš list pisao, operacija kodnog imena “Klin” kao krajnji cilj ima uvlačenje Srbije u pakt, čime bi se čitav Balkan stavio pod NATO šapu. Prvi korak u realizaciji ove zamisli je da BiH postane članica NATO.

Da je takva namera izuzetno ozbiljna, pokazuje i to što je američki državni sekretar Majk Pompeo juče uputio pismo Predsedništvu BiH (čitajte Miloradu Dodiku, koji je u tom telu jedini protiv približavanja Alijansi).

U tom dopisu, i to u prilično oštrom tonu, Pompeo poziva BiH da što pre prihvati godišnji nacionalni program o odnosima NATO i BiH. To je dokument koji praktično predstavlja ulaznicu za dalje integracije u Alijansu i deo je Akcionog plana za članstvo te države u NATO.

Miletić: Stejt department očigledno nastavlja strategiju pritisaka

– Taj potez imaće pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati sigurnost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa Evropskom unijom – naveo je Pompeo u pismu, miksujući šargarepu (obećanja) i štap (pretnje koje se mogu pročitati između redova).

Milorad Dodik

Državni sekretar SAD pomenuo je u pismu i Srbiju, verovatno da bi Dodik lakše zagrizao mamac.

– Mada nije članica NATO, Srbija ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između Vojske Srbije i članica NATO, pa nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze – poručuje Pompeo.

Oni žele da teritoriju zapadnog Balkana potpuno podvedu pod interesnu sferu

Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku

U tajming Pompeovog obraćanja uklopili su se i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama. Tači je ovu godinu proglasio godinom NATO na Kosovu, obeležavajući, kako je naveo, dve decenije od “humanitarne intervencije”. Ovu odluku brže-bolje je pozdravio Rama.

NEMA REZULTATA

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica za Srpski telegraf kaže da nema nikakve sumnje da SAD i NATO otvoreno žele čitav Balkan pod svojom kontrolom.

– Oni žele da teritoriju zapadnog Balkana potpuno podvedu pod svoju interesnu sferu kako bi sve zemlje koje do sada nisu članice to postale u skorije vreme. Posle neuspelog referenduma u Makedoniji, logično je da se sva pažnja preusmerava na BiH i Srbiju, koje se deklarišu kao vojno neutralne. Pitanje je da li će i koliko one u tom statusu ostati, pošto su potpuno okružene NATO članicama – navodi Zubenica.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije smatra da Stejt department očigledno nastavlja strategiju pritisaka, zbog čega, kako kaže, moramo biti oprezni.

– Ovakav pristup teško može da donese rezultate koje oni žele. Pritiscima se ne rešava ništa niti to sme da bude strategija jer ona ne donosi mir i stabilnost u regionu. Naš najveći problem sa NATO je što taj savez neće ni da čuje ni da uvaži srpske nacionalne interese – poručuje Miletić.

Na šta će NATO potrošiti 20 miliona evra u Srbiji u narednih pet godina
1. Prikrivene kampanje na društvenim mrežama
2. Medijska propaganda
3. Organizovanje konferencija, okruglih stolova, tribina i samita sa pažljivo odabranim učesnicima
4. Finansiranje postojećih NVO i osnivanje novih
5. Plaćanje poslanika i pojedinih partija da lobiraju za Alijansu
6. Finansiranje nameštenih istraživanja javnog mnjenja
7. Putovanja za predstavnike medija u sedište NATO i baze Alijanse
8. Organizovanje što većeg broja zajedničkih vežbi pripadnika NATO i Vojske Srbije


1 Komentar

  • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

Dodajte komentar