КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

Наса објавила: На Месецу има воде

наса

Научници су успели да прикупе необориве доказе о постојању воде на Месецу, која нам можда може бити и доступна. Ово откриће ће сигурно утицати на будуће мисије на Месец за које се Наса увелико припрема.

Све до деведесетих година се претпостављало да је Месечева површина сува, с обзиром на то да нема атмосферски слој који би га штитио од Сунчевих зрака. Онда су свемирске летелице које су кружиле око Месеца уочиле назнаке леда у великим и неприступачним кратерима у близини његових полова.

Затим су 2009. спектрометри на индијској свемирској летелици „Чандријан-1“ забележили светлосне таласе које емитује вода са Месечеве површине. Но, и поред тога, научници нису могли са сигурношћу да тврде да је то заиста  вода или хидроксил који се састоји од једног атома кисеоника и једног атома водоника, а који се налази у минералима.

Но, како је Наса данас саопштила, Кејси Хонибал из Насиног Годард свемирског центра у Мериленду и његове колеге, мерењем таласних дужина сунчеве светлости која се одбија од Месечеве површине потврдили хемијски састав који недвосмислено упућује да је у питању вода.

Податке је прикупила „Стратосферска опсерваторија за инфрацрвену астрономију“ (Софија), модификовани „боинг 747“ који је имао рефлектујући телескоп пречника 2,7 метра.

Вода је откривена на географским ширинама према Месечевом јужном полу, како научници тврде у озбиљним количинама, што ће можда омогућити и њену експлоатацију за потребе на Земљи, о чему ће се више знати када Наса успостави колонију на Месецу.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
Занимлјивости

Кад нема логике: Возач кола Хитне помоћи возећи остао без дозволе због пребрзе вожње

Занимлјивости

Колико знате о лјудској кожи?

Занимлјивости

Фирма која плаћа 3000 долара да спавате на послу

Занимлјивости

Цимет је здрав, али постоје ситуације када га требате мање конзумирати

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »