Srbija Vesti

Najuži spisak kandidata za Ninovu nagradu

Knjiga je ponovo u središtu pažnje čak i onih koji je retko uzimaju u ruke. Ono što je u oktobru Sajam to je u januaru izbor za naše najprestižnije literarno priznanje, Ninovu nagradu. Objavljen je spisak šest romana koji su ušli u najužu konkurenciju.

“Odustajanje” Jelene Lengold, “Prekasno” Branke Krilović, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović, “Zabluda svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića i “Beogradski trio”, Gorana Markovića izborili su mesto u velikom književnom finalu.

Žiri se izborio s više od 200 romana, od kojih se, kako kažu oštriji članovi, 150 može odmah, bez žaljenja baciti u smeće. 

“Različiti glasovi se zapravo konstituišu oko nekog, mogli bismo reći, realizma, oko nekog novog realizma, koji obeležava 21. vek”, kaže članica žirija Tamara Krstić.

Kriza tematike i forme, sirovi realizam, dosada i ispraznost, ziheraška stvarnosna proza, dijalozi često kao u SMS porukama, i nadasve upadljivo i tragično odsustvo urednika od autoriteta i dobrih lektora u izdavačkim kućama.

Tako članovi žirija uglavnom ocenjuju prošlogodišnju romanesknu produkciju. Dela u najužem izboru razlikuju se od ostalih ali i međusobno.

“To su pisci sasvim različitih generacija, koji iza sebe imaju nekoliko romana ili izgrađene poetike, s druge strane to su i pisci koji se pojavljuju s prvim romanom i zaista je neverovatno koliko su utemeljeni u sve ono što je tradicija i kanon i u ono što se zove život”, rekla je Krstićeva.

To su romani koji su protekle godine, po oceni žirija, označili pomak u našoj književnosti. Ko će poneti titulu najboljeg i Ninovu nagradu saznaćemo u ponedeljak u podne.


Dodajte komentar