КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Najsnažniji pasoš i u 2019. imaju stanovnici Japana

Država koja je ušla u 2019. godinu s najsnažnijim pasošem je Japan, prenosi CNN.

Istraživanje je sprovela agencija Henley Passport Index, koja kvartalno meri u koliko država sveta možete stići s pasošem svoje zemlje, prenosi portal 021.rs.

Drugo mesto zauzima Singapur, treće Južna Koreja sa 189, onda dolaze Francuska i Nemačka sa 188, Danci, Finci, Italijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španije u 186. Takođe, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Holandija, Norveška, Portugalija, Švajcarska, Velika Britanija i SAD.

Srbija se nalazi na 40. mestu, a građani Srbije svojim pasošem mogu da idu u 129 zemalja.

Stanovnici Japana sa svojim putnim ispravama mogu da putuju u 190 država sveta. Zanimljivo je istaći da je Južna Koreja poboljšala poziciju na listi pridružujući se Singapuru, nudeći pristup u čak 189 država. Kada je reč o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mesta u samo dve godine i to s 85. pozicije tokom 2017. godine na 69. mesto.

Evropske zemlje su takođe imale povoljne rezultate, jer su zemlje članice Evropske unije, zajedno s Norveškom i SAD-om, popunile mesta iza tri vodeće zemlje, mada Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi zajedno sa SAD-om.

„Širom otvorena vrata za studente mogu doneti milijarde globalnoj ekonomiji i otvoriti mogućnosti za zapošljavanje širom sveta. Nedavni uspon Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata na listi su odlični primeri onoga što se događa kada zemlje proaktivno pristupe spoljnjim poslovima i kada zauzmu stav koji koristi njihovim građanima, kao i međunarodnoj zajednici“, rekao je Kristijan Kalin, jedan od stručnjaka koji su sproveli anketu.

Takođe, ostaje otvoreno pitanje koliko će na sposobnost putovanja građana Velike Britanije uticati Bregzit koji je najavljen za mart ove godine. Kako navode pojedini stručnjaci, prekid odnosa Velike Britanije i EU mogao bi znatno naštetiti britanskoj ekonomiji i mogao bi otežati putovanja u pojedine zemlje za tamošnje stanovništvo.

Celu rang listu možete pronaći OVDE.


Прочитајте још
ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »