КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиРусија

Хаос: Москва поново није спремна за ЦОВИД: пацијенти се заразе у болницама, нема довољно лекара и лекова

Летњи предах од коронавируса није помогао медицинском систему Москве и региона да отклони грешке у процесима: у болницама и даље влада хаос са дијагностиком и поделом на црвену и зелену зону. Као резултат, они који су хоспитализовани са било којим другим здравственим стањем често оболевају од коронавируса. Одељења у којима се јављају инфекције нису у карантину, као резултат тога, здрави људи завршавају у црвеној зони, а болесни, напротив, у зеленој зони, где заразе друге.

Инсидер износи неколико прича о људима који су се разболели у болницама и суочили се са редовима, недостатком лекара и лекова.

Како се заразити у болници

Због општег хаоса у Москви, случајеви су учестали када људи оболе од коронавируса у болницама, где су лежали са потпуно другачијим проблемима. У августу је мајка Сергеја Новикова, 72-годишња Љубов Викторовна, примљена у 67. клиничку болницу у округу Хорошево-Мневники, где само једна од зграда лечи пацијенте од коронавируса, а остали раде као и обично. Прво је Новакова била примлјена за аритмију, али онда је жени дијагностикован апсцес јетре, док су тестови на коронавирус били негативни.

„Хитна помоћ довела ју је у десет увече, а тек у пола четири ујутро ставили су је на хируршко одељење. Све то време, у једној спаваћици, била је у чекаоници у подруму и расхлађена “, каже Новиков. После недељу и по дана, Новикова је почела да се опоравља, а лекари су почели да разговарају о њеном отпуштању, али је жена почела да има јак кашаљ. Рентген је показао упалу плућа, док је жена остала на хируршком одељењу још недељу дана. Новиков, узнемирен што је његова мајка лоше разговарала телефоном и очигледно се лоше осећао, назвао је дежурног лекара, а Љубов Викторовна је пребачена прво у редовну јединицу интензивне неге, а сутрадан у јединицу интензивне неге за пацијенте са ЦОВИД-ом.

„Била је недеља, позвало сам доктора, рекла ми је да стање моје мајке„ изгледа више или мање ништа “. Када сам назвао у понедељак, рекла је да је моја мајка имала мождани удар и да је у тешком стању. У уторак смо добили позив из болнице и рекли да је умрла ”, каже Новиков. Сигуран је да се његова мајка у болници заразила коронавирусом, а у смртовници је као један од разлога наведена „инфекција коронавирусом“. Али друго хируршко одељење, одакле је одведена на одељење интензивне неге, није у карантину, каже Новиков.

Још две особе, Татјана Сивакова и Андреј Петров, говоре о инфекцији у 67. болници – њихове мајке су лечене у овој болници и заразиле се коронавирусом, мајка Сивакове је спасена, а мајка Петрова је умрла.

А у 13. градској болници пензионер Александар се заразио – примљен је у болницу са проблемима у дигестивном тракту, а након отпуста открио је да је болестан од коронавируса. Чињеницу да је последњи тест на коронавирус био позитиван, Александар је сазнао неколико дана касније, када је сам позвао болницу.

Црвено-зелене зоне

Не постоји подела на пацијенте са коронавирусом и остале: људе без симптома возилом хитне помоћи превозе у болнице затворене за лечење од коронавируса, где се заразе, а пацијенти са симптомима, напротив, остају у редовним одељењима, где заразе друге. Таква прича се догодила у октобру са Маријином породицом у Митишчију крај Москве.

„Мој деда има 93 године, има затајење срца и вода му се накупља у плућима, морала је да се испумпа“, каже Марија. „У клиници је мој деда добио упут за операцију у Корољову, али да бисмо стигли тамо, речено нам је да позовемо хитну помоћ и покажемо правац.“ Хитна помоћ стигла је само касно у ноћ, а деда није пребачен у болницу у граду Королиов, већ у клиничку болницу Митисхцхи, која је била затворена за лечење од коронавируса.

„Моја мајка је била с њим, показала је упутницу из клинике и рекла да је треба одвести до Корољова, али деду су ипак одвели у болницу у Митишчију“, каже Марија. Тамо је пензионер примљен, оперисан и остављен у црвеној зони скоро један дан. А онда су назвали родбину због црвене зоне и изгрдили их да су тамо оставили старију особу. Као резултат тога, према Марији, он је добио коронавирус, а од њега су се заразили и њени родитељи, који су такође старији од 65 година.

„Као резултат тога, мој деда је примљен у специјализовану болницу у Зеленограду, а мајка, са кашљем, свим симптомима и 30% оштећења плућа, послата је у градску болницу Сергиев Посад са сумњом на панкреатитис“, рекла је Мариа. Мама, како је рекла, није била у специјализованој болници за пацијенте са коронавирусом, већ на општем одељењу хируршке зграде, где људи леже после операција без симптома коронавируса.

Нови протоколи: узмите само тешке

Почетком октобра, становница Москве Анастасија Лобада направила је скандал у 220. поликлиници. Тврдила је да је њен супруг, са температуром од 39 степени, седам сати седео у реду за ЦТ. Тамо га је одвезала Хитна помоћ, у реду је било десет људи. Сутрадан је московско здравствено одељење признало да у клиници има проблема и чак се извинило. „Број пацијената са сумњом на коронавирус у нашим ЦТ центрима драматично се повећао. Наравно, то се одразило на време чекања. Администрација Државног предузећа бр. 220 улаже све напоре да што пре прими пацијенте “, наводи се у званичном одговору одељења.

Од априла ове године у граду је требало да се отвори 45 амбулантних ЦТ центара за пацијенте са ЦОВИД-ом или са сумњом на ЦОВИД. Али како се испоставило, не раде сви. Инсидер је обишао шест клиника са списка и открио да су само у три од њих организоване црвене и зелене зоне са одвојеним улазима за пацијенте од коронавируса. Поликлиника бр. 46 на Курској известила је да установа не ради са пацијентима са коронавирусом, а у поликлиници бр. 3 на Мајаковској машина за рачунарску томографију је потпуно сломљена. Али чак и кад би свих 45 центара радило у граду, да би покрили све болесне (по стопи од 5 хиљада људи дневно у Москви), морали би да приме 111 људи сваког дана, седам дана у недељи.

ЦТ наравно није прописан и изводи се за све. Лекар хитне помоћи рекао је за Инсајдер под условом анонимности да су у септембру сви тимови добили нове протоколе за процену стања пацијената. Конкретно, у препорукама се наводи да се на ЦТ узимају само они који имају високу температуру (39 степени) 3-4 дана, а засићење (ниво кисеоника у крви) да је на 92 или ниже – то јест, само врло озбиљно болесни пацијенти. којима су заправо већ потребне маске са кисеоником. Двоје људи који су се у октобру опоравили од благог до умереног коронавируса потврдили су за Тхе Инсидер да им нису дали ЦТ.

Истовремено, у клиникама се накуплјају огромни редови; пацијенти са повишеном температуром могу да чекају неколико сати на уобичајени пријем. „Пред мојим очима, двоје се онесвестило“, рекао је један од пацијената са коронавирусом за Тхе Инсидер.

Пре недељу дана у Москви су почели да одбијају спровођење бесплатних ПЦР тестова без именовања лекара – на пример, поликлинике бр. 6 и бр. 13. На порталу државних служби нестала је могућност електронске регистрације за подвргавање ПЦР-у, а када је телефоном покушала да закаже састанак у неколико клиника, дописнику Инсајдера је понуђено да уради тест за две недеље.

Поређења ради, у Сједињеним Државама можете да направите тест и бесплатно добијете резултат у року од једног дана, каже Татиана Веденскаиа, списатељица која живи у Северној Каролини. Истовремено, контакт са медицинским.

Нове болнице: студенти и несташица лекова

Чини се да би проблем требало да реше нове болнице, отворене посебно за лечење ЦОВИД-а. Али чак и тамо недостаје лекара и лекова, а уместо млађег медицинског особља, неке установе запошљавају студенте.

Почетком октобра, Надежда Ивановна Петјаева примљена је у нову болницу са коронавирусом, распоређену на бази породилишта 72. градске клиничке болнице. У време хоспитализације, жена је неколико дана имала температуру од 39 степени и забележено је 30% оштећења плућа:

Кад су ме довели тамо, видела сам да трчи пет људи: један је мерио притисак, други засићење, неко је вршио тестове. Имао сам потпун осећај да сте у болници и да ћете се сада лечити. Али није било тако. Прво ми нико није долазио – није било лекара, само су сестре мериле температуру. Тада је доктор дошао и рекао – шта вас брине, прво лечимо оне који су јако болесни, који су на интензивној нези, бринућемо о вама колико год је то могуће. А онда сам се још више разболела. Постало је јасно да нико овде неће бити заинтересован за нас.

Према речима Надежде Ивановне, медицинске сестре пацијентима нису давале скуплје лекове, већ су стављале само физиолошке растворе и давале лекове против болова. И у разговорима су признали да једноставно још увек нису испоручили лекове у болницу. Дан касније, жена је написала одбијање лечења. А њен син је натерао Петјаеву да се хоспитализује у другој клиничкој болници.

Инсидер је разговарао и са запослеником у новој клиничкој болници у Перову, који је распоређен на бази Московског универзитета за медицину и стоматологију. Према његовим речима, у болници недостаје лекара – стоматолози су ангажовани на одељењу где ће пацијенти бити пребачени након реанимације, уместо млађег медицинског особља узимају ванредне студенте, а уместо одела за хемијску заштиту добили су одела за фарбање. Истовремено, до сада је само десетак пацијената дошчп у болницу – а у болници нема лекова.

Прочитајте још
Русија

Преко 60.000 људи на улицама широм Русије, погледајте како је то изгледало

Русија

Путин оштро поручио: Наш одговор ће бити брз и жесток

Русија

Истражује се Путинова „најтајнија“ званична резиденција (ФОТО и ВИДЕО)

Русија

На годишњицу Гагарина, Путин каже да Русија мора да остане „свемирска сила“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Xаос: Москва снова не готова к COVID – пациенты заражаются в больницах, врачей и лекарств не хватает
Translate »