КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиРусија

Масовни протести у Русији: Широм земње ухапшено више од 1000 грађана (ФОТО)

масовни протести русија 1 - VTimes

Масовни протести најваљени прије пар дана одржавају се широм Русије у знак подршке Алексеју Наваљном, а све више грађана пристиже у Москву и друге велике градове.

Масовни протести су потвђени за сада у 85 градова, који се одржавају у знак подршке опозиционом лидеру Алексеју Наваљном, који је ове недеље затворен након повратка у Русију.

Наваљни, који се опорављао у Немачкој од онога што су западни научници утврдили да је нервни агенс из совјетске ере “Новичок”, затражио је од својих присталица да протестују против његовог притварања – и против руске владајуц́е елите у целини. Догађаји у суботу требали би тестирати снагу његове подршке код куц́е након што је његово тровање изазвало санкције од стране запада и осуду против Москве.

МОСКВА

protesti moskva
Протести у Москви

У Москви, на Пушкинској тргу, прва хапшења започела су око 12:00, мада су протести најављени за 14:00. Од 16:12 по Московском времену, више од 300 људи је приведено.

На Тргу Пушкинскаја налазе се специјална возила полиције. Запослени у Националној гарди долазе „змијом“ и хватају људе из гомиле. Блокиран је Црвени трг. Из Малеје Дмитровке излази Национална гарда у пуној опреми. Такође, присталице Захара Прилепина из покрета За истину прилазе Пушкинском тргу.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ

sankt peterburg protesti
Протести у Санкт Петербургу

У Санкт Петербургу полиција не задржава само активисте, вец́ и новинаре. Привели су дописника „Медиазоне“ Давида Френкела, као и запослене у „Коммерсанту“ Марину Цареву и Олега Дилимбетова. Френкел је рекао да је с њим у полицијском аутобусу било око 20 људи, да су их негде одвели. У истом аутобусу је и притворени новинар канала РТВи Михаил Шепун.

Разлози за хапшење нису наведени, проверили су новинарске картице и рекли: „однеси ово“.

Према Френкелу, полиција му непрестано прети употребом физичке силе. Али до сада се ништа не ради.

УФА

У Уфи је било yатворено најмање 22 људи. Према доступним информацијама, приведени су у 4. и 9. полицијску управу, јавља ОВД-Инфо.

Алексеј Захаров, адвокат, отишао је у 9. полицијску управу. Извештава да је састављен извештај против координаторке седишта Наваљног Лилије Чањишеве према члану о организовању некоординисане акције, смештена је у ц́елију за административне притворенике. Руслан Валиев, главни уредник локалног Екхо Москви-а, пуштен је из притвора. Против њега је састављен поднесена пријава због тога што је био без маске у полицијском минибусу. Валиеву је такође прец́ено „затварањем у затвор“ због одбијања да му се узму отисци прстију.

Осталим притвореницима у 9. полицијској станици прети да остану у полицијској станици ако одбију да им се узму отисци прстију. Двоје малолетника одведено је у посебну собу.

Такође се извештава о задржавању дописника ТВ канала „Алл Уфа“.

Према неким проценама, у акцији је учествовало више од 5 хиљада људи.

СУРГУТ

протести сургут русија
Протести у Сургуту

СИА-Пресс извештава, позивајуц́и се на изворе, о хапшењу 4 особе.

Према новинама, 30 људи окупило се на тргу у близини управне зграде у Сургуту, међу њима није било малолетника.

Према подацима ОВД-Инфо, тројица притвореника приведена су у 3. полицијску управу Сургут.

ОСТАЛИ ГРАДОВИ

У осталим градовима забиљежен је велики одазив на данашње масовне протесте.

Ускоро опширније…

Прочитајте још
Русија

Преко 60.000 људи на улицама широм Русије, погледајте како је то изгледало

Русија

Путин оштро поручио: Наш одговор ће бити брз и жесток

Русија

Истражује се Путинова „најтајнија“ званична резиденција (ФОТО и ВИДЕО)

Русија

На годишњицу Гагарина, Путин каже да Русија мора да остане „свемирска сила“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Путин против Наваљног – Ко ће победити?
Translate »