КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Ловци на вакцинu против ЦОВИД-19: За шта се терете хакери из Русије?

руска вакцина хакери

Обавештајне службе Велике Британије, САД и Канаде оптужиле су руске хакере да су покушали да украду податке о вакцини ЦОВИД-19. Шта је тренутно познато? Деутсцхе Велле је прикупио чињенице.

Русија се поново суочила са сумњама у хакерске нападе: специјалне службе Велике Британије, Сједињених Држава и Канаде оптужиле су хакере под контролом Кремља за напад на мрежу међународних истраживачких центара с циљем крађе података о развоју 19 истраживачких пројеката. ДВ је прикупио чињенице о нападима, доступне доказе и оно што би могло бити од интереса за сајбер криминалце.

Хакери су ловили информације о вакцини од ЦОВИД-19

Циљ хакера био је да добију што више информација о развоју вакцине против болести ЦОВИД-19, изазване вирусом САРС-ЦоВ-2. Према информацијама западних обавештајних служби, задатак нападача није био да ометају развој вакцине, већ да уз помоћ украдених података могу развити вакцину против коронавируса. „Русија очигледно није заинтересована за саботирање развоја догађаја, али они не желе да зависе од Сједињених Држава и Британије у истраживању и производњи вакцина“, цитирао је Нјурок Тимес бившег шефа комуникацијског центра британске владе Рогана.

Кибернетички напади из Русије су неприхватлјиви, рекао је британски министар спољних послова Доминик Рааб

Према западним обавештајним службама, хакери нападају неколико организација од фебруара 2020. године. Не постоји званична потврда да су успели нешто да украду. Међутим, научници са Оксфордског универзитета, за које се верује да су били мета хакера, рекли су да су пронашли запањујућу сличност између свог приступа развоју вакцина и оног који су развили руски колеге.

Руси, међутим, нису једини који могу да траже информације о вакцини против ЦОВИД-19, кажу стручњаци. “Много је људи укључених у ову игру, мада нису сви јавно именовани. Историја пандемије је пуна шпијуна”, рекао је Јохн Халткуист, један од руководилаца ФиреЕзе-а, која се специјализовала за сајбер безбедност и била једна од првих која је идентификовала хакере из Русије.

Објавлјен код вирус који су хакери користили

Сматра се изузетно тешким приписати нападе, односно недвосмислено утврдити ко је извршио напад у сајбер простору. Међутим, у извештају британског Националног центра за сајбер безбедност наводи се да је напад извела група хакера АПТ29 (позната и као Удобни медвед или Војводе), која је „готово сигурно део руских обавештајних служби“. Методе хакера укључивале су слање пхисхинг порука е-поште како би помогли нападачима да добију приступ рачунарима других људи. Да би то урадили, такође су користили програме вируса ВеллМесс и Веллмаил и рањивост дигиталне инфраструктуре.

Стручњаци су скренули пажњу на чињеницу да су западне обавештајне службе објавиле у заједничком извештају код са злонамерних програмима. “Извештај може бити само неколико страница обичног текста о претњама и другим стварима. Али стварна информација је да су они тај код учинили доступним, а то је врло необично”, рекао је професор политичких наука и националне безбедности Метју Шмит у интервјуу за АП.

Шта је ново: координација, јавне оптужбе против Кремља и – сајбер санкције

Русију непрестано оптужују за организовање хакерских напада на инфраструктуру на Западу, пре свега на политичке и војне институције. Најпознатијим нападом сматра се хаковање сервера Демократске странке САД 2016. године. Две године касније, америчке власти оптужиле су дванаест именованих официра руске војне обавештајне службе (ГРУ) за напад.

Западне обавештајне службе сматрају да су вође две групе хакера из Русије: АПТ29 (угодни медвед) и АПТ28 (имагинарни медвед). Прва је повезана са руским службама ФСБ и СВР, друга група са војном обавештајном службом ГРУ.

Британски Национални центар за сајбер безбедност објавио је извештај не само у своје име, већ и у име Америчке агенције за националну безбедност и Канадске агенције за безбедност комуникација.

Власти Нидерландов показали фото россиян, подозреваемых в хакерских атаках на территории их страны

Холандске власти показале су фотографије Руса осумњичених за хакерске нападе у њиховој земљи

Последњих година западне обавештајне службе све чешће износе јавне оптужбе против Кремља. Индикативан у овом светлу је потез Холандије 2018. године, када су власти привеле и протерале четворицу Руса са дипломатским пасошима. На посебно сазваној конференцији за новинаре, војна обавештајна служба земље објавила је имена Руса и рекла да их сматра официрима ГРУ који су покушали да провале у сервере Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ). Холандија је такође демонстрирала техничку опрему наводних РФ обавештајних официра.

Немачке власти такође су 2020. године оптужиле Кремљ, расписавши потерницу за Русом Дмитријем Бадином, кога је истрага, заједно са осталим запосленима у ГРУ, сумњичила за хаковање унутрашњих мрежа Бундестага у априлу-мају 2015. године. Меркелова је саопштила да имају „озбиљне доказе“, а Берлин је предложио земљама ЕУ да уведу „сајбер санкције“ против Русије, предвиђене ЕУ „санкционим кибер режимом“ усвојеним 2017. године.

Русија негира умешаност државе у нападе

Руске власти порекле су умешаност у хакерске нападе на институције за развој вакцина на Западу. „Не прихватамо ове оптужбе“, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар руског председника. Шеф Руског фонда за директна улагања Кирилл Дмитриев рекао је да руска компанија Р-Пхарм преговара са британском фармацеутском компанијом АстраЗенеца (која сарађује са Универзитетом у Оксфорду на развоју вакцина) о производњи вакцина у Русији, па руско учешће у крађи података из Британије нема смисла. Међутим, Руска Федерација има свој развој вакцина, уверавао је Дмитријев, називајући оптужбе на Западу „покушајем да се оцрни углед руске вакцине“, која „може бити прва на тржишту и потенцијално постати најефикаснија“.

AstraZenica вместе с Оксфордским университетом участвует в разработке вакцины от COVID-19

АстраЗенеца сарађује са Универзитетом у Окфорду на развоју вакцине ЦОВИД-19

Москва је запретила погоршањем сарадње у области информационе безбедности усред разговора у ЕУ о могућности увођења „сајбер санкција“ против Руске Федерације, што је руско Министарство спољних послова назвало „лошим вестима“. Русија се каје што је „Берлин овог пута деловао као покретач и локомотива следеће рунде ограничења ЕУ против наше земље“, рекао је заменик руског министра спољних послова Владимир Титов.

Негирајући учешће државе у хакерским нападима, руски председник Владимир Путин раније је признао да иза напада могу стајати “патриотски” хакери.

 

Прочитајте још
ВестиСрбија

УАЕ купили око 30 српских вишецевних ракетних бацача

ВестиСрбија

Делови булевара на Новом насељу без воде због хаварије

ВестиСвет

Строго је забрањено причати о коронавирусу

ВестиСвет

Оболели од короне најзаразнији у првим данима болести

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »