КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Србија

ЛГБТ заједница Србије од премијерке Брнабић тражи обећано

Ana Brnabic i Milica Duric

Премијерка Србије Ана Брнабић се није оглашавала од када је Министарство за људска и мањинска права крајем прошле године најавило Закон који ће ЛГБТ паровима дозволити регистрацију партнерства и дати им нека од основних права из пензијског, здравственог и социјалног осигурања која имају хетеросексуални парови у брачној или ванбрачној заједници.

“Држава је јако стидљиво стала иза Закона о истополним заједницама, а од премијерке Србије Ане Брнабић смо очекивали да се више заложи за њега”, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Стефан Шпаравало из удружења за правну и психолошку подршку ЛГБТ+ особама “Да се зна”.

“Можемо претпоставити да премијерка подржава овај Закон пошто је на челу Владе чије је Министарство предложило Нацрт, али смо очекивали да буде много одлучнија и да искористи премијерску позицију да објасни грађанима зашто је он битан за целу ЛГБТ заједницу, а и за њу као ЛГБТ особу која има партнерку са којом је у неформалном односу и са којом има и сина”, рекао је Шпаравало.

Очекивања ЛБГТ заједнице од премијерке

Иако се ЛБГТ заједница надала да ће доласком Ане Брнабић на чело Владе Србије 2017. године Закон бити усвојен, а они добити права на која годинама чекају, већина њих оцењује да премијерка, као јавно декларисана лезбејка, није донела много више од учешћа на београдским Парадама поноса.

“Она није искусила неку врсту дискриминације или насиља које су свакодневица за добар део ЛГБТ људи у Србији и самим тим је у привилегованој позицији. Њеним доласком се сигурно догодила одређена сензибилизација према ЛГБТ особама, али не можемо да кажемо да се много заузела за ЛГБТ права”, рекао је Стефан Шпаравало из организације “Да се зна”.

Прочитајте још
Србија

Влада Немачке: Споразум БГ и ПР предуслов за приступање Србије ЕУ

ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
РСЕ: Узбуна због руских војних активности на украјинској граници
Translate »