КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

Колико знате о лјудској кожи?

ljudska koza

Данас ћемо вам представити занимљиве чињенице о кожи. Верујемо да за ове чињенице о људској кожи сигурно нисте знали или бар за већи дио њих.

Иначе људска кожа одраслог човека просечне висине износи 1,7 м2, а маса око 18% укупне масе тела.

Шта утиче на квалитета коже, како је неговати и још неке занимљиве чињенице можете прочитати испод.

 1. Сваки човек има јединствене шаре на јагодицама прстију, односно отиске. Они се формирају у трећем месецу фетуса и од тад се више не мењају.
 2. Кожа је највећи људски орган.
 3. Постоје пет типова рецептора који су смештени испод коже, а одговорни су за чуло додира и бола.
 4. У просеку, дебљина коже износи само два милиметра.
 5. На врховима прстију, длановима, брадавицама, језику, уснама, на полним органима, налазе се Меиснерова телашца, супер осетљиви рецептори који опажају и најмање додире, на пример детектују притисак снаге двадесет милиграма, колико износи тежина једне винске мушице.
 6. Када је изложена великим врућинама кожа испусти и до 11 литара зноја на дан.
 7. Сви наши преци имали су тамну кожу. Бела пут је новијег историјског датума. Датира из периода од пре педесет хиљада година. Тада је због миграција на север, кожа почела да бледи. У хладним, северним климатским условима кожа је смањила лучење меланина-тамног пигмента. Овај пигмент штити кожу, а настаје под утицајем сунца и топлоте.
 8. Козметички препарати и креме не могу вратити младост вашој кожи. Са годинама се контуре лица опуштају, масноћа која се налази испод коже се губи, те тако кожа постаје опуштена. Утрљавање било које креме не може вратити уназад тај процес. Ипак, постоје одређене креме које привремено затежу, учвршћују и хидрирају кожу, што је, свакако, добра вест.
 9. Кожа у којој сте је величанствена. Способнија за мултитаскинг од вас самих, у сваком тренутку симулатно штити наше органе, ослобађа се изумрлих ћелија перутањем, ствара нове и оџава нашу телесну температуру.
 10. Места на којима је кожа масна имају мање длака. Постоје делови лица који су природно маснији од осталих делова, као што су нос и чело. То су места на којима ни код мушкараца ни код жена не израстају длаке.
 11. Трудноћа, нагло дебљање, мршављење или нагло израстање у адолесцентској доби могу узроковати стрије, кожа се развуче, а нормална производња колагена ођедном није довољна. Тада је најбоље наносити креме које садрже колаген. Редовно хидратизовање коже, наношење крема и лосиона, и правилна исхрана могу спречити настанак стрија у одређеној мери.
 12. Кожа просечног човека заузима приближно два квадратна метра површине.
 13. Мрље од старења су уствари мрље од сунца. Оне смеђе тачкице које се јављају старењем су уствари последица претераног излагања сунцу. Најчешће се налазе на подручју лица, темена или торза. Оне се појављују јер се пигментацијске ћелије на тим местима налазе на самом врху коже. Како бисте их избегли, редовно наносите средства са заштитним фактором, капе или шешире и сунчане наочаре.
 14. Од укупне количине прашине на Земљи, милијарду тона је кожа.
 15. Ожиљци су оштећења другог слоја коже, који се зове дермис. Колаген из ожиљка је другачији од колагена нормалне коже, па се она, прликом повреда, регенерише без колагена. На ткиву ожиљка не расту длаке.
 16. Континуирано и дугорочно коришћење шминке не оштећује кожу, уколико је шминка доброг квалитета, погодна је за ваш тип коже и уколико је редовно уклањате.
 17. Уколико спавате с лицем заривеним у јастук, добићете боре.
 18. Некада промене на самој кожи могу бити показатељ да се нешто дешава са вашим здрављем. На пример, хормони које производи штитна жлезда директно су повезани са природним мастима и уљима који штите кожу и косу, ћелије и пигментацију.
 19. Кожа ослобађа око три литара зноја дневно у топлом времену.
 20. Људска кожа тежи два пута више од мозга.
 21. Кожа мале деце има само једну петину дебљине коже одраслих, те је због тога мање и отпорна.
 22. Кожа је тешка око четири килограма и испреплетана је са 11,000 крвних судова.
 23. Једини делови тела на којима кожа не излучује зној су: рубови усана, врх пениса, слепоочнице и корени ноктију.
 24. Процес старења коже зависи од гена, али код жена, то може бити било које време од половине двадесетих до краја тридесетих година.
 25. Кожа стари из два разлога. Природно старење је неизбежно, те повезано са хронолошким старењем, односно, биолошким сатом. Други разлог старења коже је сами утицај спољашњих фактора, на првом месту ултраљубичастог зрачења, али је потребно споменути и штетне утицаје дима цигарете и алкохола.
Прочитајте још
Занимлјивости

Људи нестају: Нови шокантни докази о глобалној депопулацији

Занимлјивости

У фото-објективу Зрењанинца Предрага Костина природа и дивље животиње

Занимлјивости

Играо је Ратка Младића, сада Милошевића - Борис Исаковић у серији "Породица" је пресликан Слоба

Занимлјивости

Кад нема логике: Возач кола Хитне помоћи возећи остао без дозволе због пребрзе вожње

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Марш за Наваљног: За 31. јануар најављени нови протести широм Русије
Translate »