КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Код старог бечеја: У пожару изгорело на хиљаде животиња (ВИДЕО)

На хиљаде ситних животиња и инсеката угинуло је, а на изгорелим површинама остале су тужне сцене – угљенисане корњаче које нису успеле да умакну катастрофи – великом пожару који је избио у Специјалном резервату природе “Слано Копово” код Новог Бечеја прошле недеље.

Ватрена стихија уништила је трећину резервата, чак више од 300 хектара земљишта.

Биљни и животњски свет потпуно је страдао у ноћи између уторка и среде у делу Малог Копова, слатководног језера, те деломично у другом делу који се зове “Између Копово” које дели ово језеро од Сланог Копова, пише Блиц.

Само захваљујући великој пожртвованости ватрогасаца сачувано је и само срце резервата, трстици поред Сланог Копова, који су у првој категорији заштите. Да је ватра успела да продужи још само један метар, трстици би планули и две трећине резервата било би уништено.

Пожар је за 4 до 5 сати прогутао 300 хектара трстика и 30 хектара пашњака који је био спреман за дочек ждралова. Ватру је гасило дванаест ватрогасаца из Новог Бечеја и Новог Милошева са четири возила. Интервенција је трајала више од два сата, док ватрена стихија није обуздана и пожар стављен под контролу.

Претпоставља се да је ватра подметнута, јер како кажу стручњаци из резервата, ове сезоне после више од 15 година први пут нити један пољопривредник није палио своје њиве у околини Сланог Копова. Очекује се подношење кривичне пријаве против Н. Н. лица.

– Штета би била и већа да се ловци нису враћали из лова и пријавили пожар. Велики део вегетације је уништен. Тачна процена о штети по биљни и животињски свет биће накнадно утврђена од стране Покрајинског завода за заштиту природе. Пожар је пријављен и Секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине. Пожари су знали да се дешавају и ранијих година али никада није било овако катастрофално. Увек постоје теорије да је неко палио стрњику или је намерно подметнуо ватру, али не можемо у никога конкретно да упиремо прстом – рекао је Дарко Лазаревић, биолог у овом резервату природе.

Како додаје, штета за екосистем је непроцењива, уништено је на хиљаде ситних животиња и инсеката. На изгорелим површинама могу да се виде угљенисане корњаче које нису успеле да умакну катастрофи. Дивље гуске, патке и ждравлови ове године тешко да ће посетити Копово, како због недостатка воде, тако и због изгореле повшине.

Прочитајте још
Србија

Влада Немачке: Споразум БГ и ПР предуслов за приступање Србије ЕУ

ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »