КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Радовановић: Ко лаже око Додикове заразе вирусом короне?!

dodik lavrov

Докази траже одговоре – дио је наслова аутора текста Борислава Радовановића око наводне заразе коронавирусом Милорада Додика, једног од три члана Председништва Боснхе и Херцеговине.

Нјегов текст преносимо у целости.


Како су медијима промакли вишеструки блиски контакти без заштитних средстава Додика и Лаврова? Презентујем фотографије и видео доказе контаката са Додиком због којих је требало тестирати министра Лаврова, амбасадора Иванцова, те комплетан политички врх Републике Српске? Уколико су сви знали да Додик није инфициран требали су бар одглумити поштовање свима познатих мјера, па би избјегли питања апострофирана овим текстом.

Као криминалиста по образовању и искуству давно сам научио користити протек времена као елемент истраживања и доказивања истине. Актерима спорног догађаја оставите довољно времена за предузимање прописаних или логичких радњи, а онда их суочите са доказима пропуштања истих. Уз постављање питања каква траже објашњења.

Тако на поднасловној фотографији презентујем поздрављање Милорада Додика и руског министра Сергеја Лаврова након прес-конференције у Сарајеву. Овај контакт без заштитних средстава догодио се 15.12.2020. године, само дан прије неголи је Додик хоспитализован у УКЦ Бања Лука са дијагнозом ковид-19. Са доњег видео прилога много боље се види на шта указујем.

Видео уратком презентујем како Додик, Лавров, амбасадор Иванцов и други актери састанка политичког руководства Републике Српске са руским дипломатама одржаног 14. децембра у Источном Сарајеву једнако не користе заштитна средства. Поименично говорим још о Жељки Цвијановић, Недељку Чубриловићу, Радовану Вишковићу, Зорану Тегелтји, Николи Шпирићу и Небојши Радмановићу. Без бројних сарадника, новинара, припадника обзбјеђења и других присутних.

Други дио горњег видео уратка јасно показује Додика, Лаврова и Иванцова без заштитних маски, а и те јефтине хируршке маске какве су остали задржали током састанка слаба су вајда када је у питању преношење вируса короне. Сутрадан “инфицирани” Додик остварује још опаснији контакт са руским министром – пред силом камера и новинара којима је непоштовање основних мјера заштите од ширења ковида-19 очигледно промакло. Или немју петљу потезати овакве теме?!

По оном шта су потврдили бањалучки, србијански и руски медицински стручњаци Милорад Додик је био позитиван на САРС-Цов-19 и као такав је болнички лијечен. Зачуђујуће је да ни сва та сила љекара специјалиста није потегла питање Додикових контаката прије хоспитализације и провјеравања могућности преношења заразе на друге. Посебно је индикативно да руске љекаре није забрињавало здравље другог по моћи званичника своје земље, па и свог амбасадора.

Апострофирам да овде говоримо о ШТИЋЕНИМ ЛИЧНОСТИМА према каквима се предузимају посебне мјере здравствене заштите. Сви видимо када њихови ескорти (колона под пратњом) јуре путевима, како их свуда окружује физичко обезбјеђење, а неки, попут аутора, знају да се у склопу обезбјеђења предузимају и бројне друге мјере. Укључујући и здравствену заштиту – све до нивоа штићења од тровања, преносивих болести и чак поремећаја менталног здравља. Треба ли да набрајам имена више десетина историјски упамћених личности које сам као професионалац штитио? Чисто ради “референци” за постављање оваквих питања.

Са те позиције проблематизујем питање: је ли неко од српских и руских званичника елементарно тестиран ради благовременог откривања заразе вирусом короне? Рано откривање заразе у многоме поједностављује лијечење и смањује ризике због чега је сасвим логично тестирање и опсервирање свих изложених потенцијалним преносницима, а када су у питању високорангиране штичене личности такве ствари предузимају се у оквиру обавезних мјера обезбјеђења.

Са те стране било је за очекивати да министра Лаврова тестирају и медицински прате од момента откривања Додикове инфицираности. Чак и да се то медијски презентује. Људи моји, говоримо о најмоћнијем дипломати свијета, код ког се руска Федерална служба безбједности (ФСБ) довољно обрукала кроз аферу “Икона”, због чега им је најмање требао минус у виду какве “цитокинске олује” и чак смрти министра Лаврова. Уколико су знали да Додик лаже о болести ваљало је бар одглумити радње на плану заштите министра Лаврова и амбасадора Иванцова.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Да ли је Додик понизио све Србе?

Погледајте и предње побројана имена српских званичника са састанка од 14. децембра у Источном сарајеву. Говоримо о инстутуционалном врху Републике Српске и највишим представницима извршне и законодавне власти на државном нивоу. Одреда штићене личности шта укључује и поменуту здравствену заштиту. Је ли ико тестиран или билокако медицински опсервиран? Или је “нормално” ризиковати да буквални сви кључни српски носиоци власти ентитетског и државног нивоа истовремено заврше на болничком лијечењу?

У “моје вријеме”, када сам радио обезбјеђења високог ранга, практиковало се да предсједник државе, премијер и предсједник парламента не буду истовремено на истом мјесту. Држава не смије допустити потпуно “обезглављивање” једним нападом. Аналогно, сматрало се недопустивим пропустом да страни званичник буде угрожен у нашој земљи – по цијену пуцања на сопствене држављане. Говорим ово као војни полицајац и снајпериста ЈНА са врло занимљивим искуствима.

Значи, из визуре обезбјеђења личности на тако важним функцијама имамо недопустиве пропусте, а да не улазимо у сферу важећих правила понашања у случају контакта са инфицираним особама. Руски и српски званичници одреда су морали бити упућени у самоизолацију – док се тестирањем не утврди јесу ли потенцијални преносници. Јесмо ли заборавили да је Лавров октобра прошле године одложио заказану посјету нашој земљи и Србији због самоизилације?

Сад, имате снимке Додиковог “угрожавања” руских и српских моћника непосредно прије његове хоспитализације, а јавности апсолутно ништа није презентовано на плану предузимања мјера према тим особама. Од медицинско превентивних мјера спрам њиховог здравља, преко изолације зарад спречавања ширења заразе, до оних сигурносних какве се предузимају према штићеним личностима. Толики “пропусти” су и више неголи сумњиви!

Уколико су мимо фокуса медија и јавности предузимане какве мјере ваљало би то поткријепити медицинском документацијом и другим доказима, а какве је данас много теже прибавити у фалсификованом облику. Зато сам и сачекао са овом објавом. У противном остаје нам сумња да је Милорад Додик одглумио болест и “лијечење” како би се сакрио од суочавања са афером “Икона”. Што би казали ми кривичари: постоји основана сумња и да су сви остали знали за његово глуматање, па су пропустили мјере и радње прописане/обавезујуће за овакве контакте.

Аутор: Борислав Радовановић / БЛОГ

Прочитајте још
Балкан

Косово: Полиција привела па пустила новинарку Тамару Грујић

Балкан

Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају

Балкан

"Црногорско прољеће": Грађани кренули према граду (ВИДЕО)

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Смењени директори управа у Црној Гори и сви њихови помоћници
Translate »