Вести Свет

Ko je „kralj Škotske“ koji je u Šri Lanki izgubio troje dece?

Danski milijarder Anders Holch Povlsen kojeg je na Uskrs zadesila nezamisliva tragedija, izgubio je troje od četvoro dece u terorističkom napadu na Šri Lanki, na međunarodnoj je sceni poznat i pod nadimcima „Vlasnik Škotske”, pa čak i „Kralj Škotske”.

Naime, taj modni mag, vlasnik međunarodnog lanca trgovina odećom Bestseller (u čijem su portfelju i brendovi Vero Moda i Jack&Jones) i najveći pojedinačni deoničar britanske online trgovine ASOS, u svom vlasništvu ima skoro 900 četvornih kilometara zemlje u Škotskoj.

To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposednik u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u celom UK zaseo na drugo mesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja, ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti (oko 860 miliona kuna). Danac je imanja počeo da kupuje 2006. godine, a njegov prvi potez bila je kupovina 170 kvadratnih kilometara velikog dela Nacionalnog parka Cairngorm u Glenfeshieu, za što je izdvojio 7,9 miliona funti.

U tamošnja se prostranstva zaljubio još kao dečak, a kada je počeo kupovati zemlju, njegova je ideja bila, navodi portal Herald Scotland, da zaštiti i očuva prirodna bogatstva kojom Škotska obiluje. On i njegova supruga Anne, vlasnici su holdinga Wildland pod čijim su okriljem njihovi posedi, a oboje su zainteresovani da osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku i arheološku.

Ipak, nezvanični kralj Škotske, na meti je brojnih kritika zbog količine zemlje koju drži u svom vlasništvu. Herald Scotland je na primer pisao kako je sama činjenica „da jedna osoba u svojim rukama drži toliko zemlje pogrešna”.

“To je kao s monarhijom: u redu je kad je kralj dobar, ali loše je kad nije. Ne možemo da zavisimo o nečijim hirovima velikodušnosti i uljudnosti”, piše u njihovom članku.

Povlsen, s porodicom živi na njihovom imanju Constantinsborg, koje datira iz 14. veka, u Danskoj zapadno od grada Aarhusa, a zanimljivo je i da je kupio zemljište u Karpatima u Rumuniji, i to s ciljem da tamo otvori divlji rezervat za vukove, medvede i risove.

Prema Forbesu, Povlsenovo se bogatstvo procenjuje na 7,9 milijardi dolara, od čega gotovo četiri milijarde dolaze iz njegovog modnog diva Bestseller. Sa suprugom Anne ima četvero dece, a troje je tragično preminulo u terorističkim napadima na Šri Lanki na Uskrs.

Dodajte komentar

Translate »