Svet Vesti

Ko je „kralj Škotske“ koji je u Šri Lanki izgubio troje dece?

Danski milijarder Anders Holch Povlsen kojeg je na Uskrs zadesila nezamisliva tragedija, izgubio je troje od četvoro dece u terorističkom napadu na Šri Lanki, na međunarodnoj je sceni poznat i pod nadimcima „Vlasnik Škotske”, pa čak i „Kralj Škotske”.

Naime, taj modni mag, vlasnik međunarodnog lanca trgovina odećom Bestseller (u čijem su portfelju i brendovi Vero Moda i Jack&Jones) i najveći pojedinačni deoničar britanske online trgovine ASOS, u svom vlasništvu ima skoro 900 četvornih kilometara zemlje u Škotskoj.

To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposednik u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u celom UK zaseo na drugo mesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja, ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti (oko 860 miliona kuna). Danac je imanja počeo da kupuje 2006. godine, a njegov prvi potez bila je kupovina 170 kvadratnih kilometara velikog dela Nacionalnog parka Cairngorm u Glenfeshieu, za što je izdvojio 7,9 miliona funti.

U tamošnja se prostranstva zaljubio još kao dečak, a kada je počeo kupovati zemlju, njegova je ideja bila, navodi portal Herald Scotland, da zaštiti i očuva prirodna bogatstva kojom Škotska obiluje. On i njegova supruga Anne, vlasnici su holdinga Wildland pod čijim su okriljem njihovi posedi, a oboje su zainteresovani da osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku i arheološku.

Ipak, nezvanični kralj Škotske, na meti je brojnih kritika zbog količine zemlje koju drži u svom vlasništvu. Herald Scotland je na primer pisao kako je sama činjenica „da jedna osoba u svojim rukama drži toliko zemlje pogrešna”.

“To je kao s monarhijom: u redu je kad je kralj dobar, ali loše je kad nije. Ne možemo da zavisimo o nečijim hirovima velikodušnosti i uljudnosti”, piše u njihovom članku.

Povlsen, s porodicom živi na njihovom imanju Constantinsborg, koje datira iz 14. veka, u Danskoj zapadno od grada Aarhusa, a zanimljivo je i da je kupio zemljište u Karpatima u Rumuniji, i to s ciljem da tamo otvori divlji rezervat za vukove, medvede i risove.

Prema Forbesu, Povlsenovo se bogatstvo procenjuje na 7,9 milijardi dolara, od čega gotovo četiri milijarde dolaze iz njegovog modnog diva Bestseller. Sa suprugom Anne ima četvero dece, a troje je tragično preminulo u terorističkim napadima na Šri Lanki na Uskrs.

& Komentara

  • Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
    Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
    za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Dodajte komentar