КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Кинеска компанија дозвољава само један одлазак у тоалет радницима?

тоалет кина

Компанија у кинеској провинцији Гуангдонг почела је новчано да кажњава запослене који користе тоалет више од једном дневно, тврдећи да се тако бори против лењих радника. Локална влада сматра да су казне незаконите.

Кинеска корпорација “Anpu Electric Science and Technology” са седиштем у Дунгуану, признала је да спроводи необичну праксу да својим запосленима дозвољава само један одлазак у тоалет током радног времена. За сваки следећи ослазак, запослени се кажњава са 20 јуана (око 3 долара).

Према информацијама које је компанија објавила, а незадовољни радници поделили на друштвеним мрежама, најмање седам запослених је кажњено у два дана.

Вест је изазвала бес у јавности, али надлежни у компанији објашњавају да је управа била принуђена да уведе ово правило јер су радници лењи и користе паузе за одлазак у тоалет да пуше и избегавају радне обавезе.

„Беспомоћни смо. Чињеница је да су радници лењи. Управа је више пута покушала да разговара са тим радницима, али није успела да оствари позитиван резултат“, признаје један од директора, који се представио као Чао.

Додао је и да верује како је ово правило ипак много боље решење него да отпуштају раднике, јер би тражење нових било много компликованије. Такође, појашњава и да преступници не морају да плате казну, већ им се тај износ одбија од месечног бонуса.

Сваки следећи одлазак у тоалет мора да се пријави шефу

Занимљиво је и да, у складу са правилима компаније, радник који жели да оде више од једног пута у тоалет, мора пре одласка да се јави шефу, што је само још више разбеснело многе. Ипак, било је и оних који су показали разумевање за управу.

„Морали су то да ураде. Неки запослени често одлазе у тоалет и задржавају се предуго. То сигурно утиче на продуктивност компаније“, нашло се међу реакцијама и оваквих коментара.

Међутим, већина се обрушила на компанију и назвала ову праксу експлоататорском и понижавајућом. „Који је ово век? Слободно коришћење тоалета је постало луксуз?“.

Одлазак у тоалет озбиљан проблем у Кини

Вест о овој врсти кажњавања запослених привукла је пажњу и локалне владе за људске ресурсе и социјално осигурање. Наложена је и истрага, мада су надлежни одмах саопштили да ово правило није у складу са законом.

Чини се као да су паузе за одлазак у тоалет озбиљан проблем у Кини јер су многе приватне компаније предузеле више необичних мера како би време које запослени проводе у овим просторијама свеле на најмању могућу меру.

Прошле године, на друштвеним мрежама је осванула прича о компанији која је уградила бројаче на врата клозета, док је технолошки гигант “NetEase” 2018. године утрошио два милиона јуана како би блокирао интернет у тоалетима.

Прочитајте још
Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

БалканВести

Број незапослених у Словенији смањен за 6,1%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
САД: Прва група ухапшених демонстраната данас пред судом
Translate »