КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

Kako se proizvodi najkvalitetniji kakao?

Kakao je poznat kao glavni sastojak čokolade koju svi rado upotrebljavaju u ishrani, ali ono što mnogi ne znaju je da priča o čokoladi počinje još davno, u doba drevne civilizacije Maje i Asteka.

Naime, čokolada je ranije predstavljala statusni simbol, te su je mogli konzumirati samo imućniji, pa je ista situacija i kada je kakao u pitanju. Sam kakao koji je sastavni deo čokolade, u Evropu je prvi doneo Kristofer Kolumbo 1502. godine iz Amerike, odakle kakao i potiče.

Ranije je kakao bio proizvod od kojeg se pravilo piće, a danas je neizostavni sastojak skoro svakog dezerta. Postoji više vrsta kakaoa, pa kako kakao sam ima gorak ukus, od njega nastaje kakao prah, kakao puter i čokolada, koja u sebi ima šećer i mleko u prahu koji joj daju sladak ukus.

Takođe, treba znati da postoji i organski kakao od kojeg je najzdraviji aribba kakao koji predstavlja specijalnu sortu iz Ekvadora, te ne čudi što je ova vrsta veoma tražena, jer je i sama proizvodnja pravog aribba kakaoa veoma dobra i zasigurno veoma zdrava.

Svi vole slatko, u manjim ili većim količinama, te je sigurno da je svako jeo barem jednom kakao, ali je takođe sigurno da mnogi ne znaju kako se zapravo proizvodi najkvalitetniji kakao. U daljem teksu ćete imati priliku da pročitate kako se proizvodi kakao, kao i za šta se sve može koristiti pored ishrane.

Biljka kakaovac – glavni izvor kakaoa

Kakaovac je tropsko drvo iz porodice slezova. Autohtona je vrsta tropskih i kišnih šuma Južne i Centralne Amerike, ali se može naći i u prašumama Amazona. Ova biljka raste u divljni i može da dostigne visinu do 20 metara. Život kakaovca traje oko 150 godina, a stablo kakaovca je poznato kao i hrana bogova. Biljka kakaovac je glavni krivac za postojanje kakaoa.

Don Hermas Cortes je 1520-tih godine prvi put doneo mahune kakaovca u Španiju iz Amerike, odakle se širenje nastavilo po celoj Evropi. Zajedno sa mahunama kakaovca u Evropu je stigla i kompletna tehnologija za proizvodnju kakaoa. Kakao je dobio naziv po biljki kakaovac, ali sama biljka nije veoma poznata među ljudima koji svakodnevno koriste kakao u ishrani i u razne druge svrhe.

Dugotrajan proces proizvodnje kakaoa

Kakao je veoma kvalitetan i zdrav sastojak koji se proivodi na jedan ne tako lagan način. Naime, kakao se dobija iz biljke kakaovca koja može sadržati i do tri hiljade semenki. Zrna ove biljke se prže i melju, te je proces sličan kao kod zrna kafe u proizvodnji kafe. Ono što je veoma važno, i što predstavlja prvi i najvažniji korak u proizvodnji je odabir kvalitetne i zdrave biljke, kako bi zrno kakaoa bilo kvalitetno i kako bi sam proizvod koji se dobija upotrebom kakaoa bio kvalitetan, hranljiv i zdrav.

Tek ubrana zrna kakaoa se moraju dobro osušiti pre procesa fermentacije. Uglavnom se ostavljaju na suncu uz obavezno pokrivanje lišćem bananа. Prva faza u proizvodnji kvalitetnog kakaoa podrazumeva čišćenje zrna kakaoa kako bi se uklonile sve nečistoće. Nakon čišćenja sledi prženje kojim se razvija poseban ukus kakaoa. Kada se zrno dobro uprži na red dolazi drobljenje zrna. Zrno se drobi u drobilici gde dolazi do odvajanja ljuske i klice od jezgra i nastaje takozvani kakao lom.

Poslednji korak u proizvodnji kakaoa podrazumeva mlevenje, to jest proces kada kakao zrno nestaje i stvara se kakao masa. Daljom obradom ove mase se dobija ili čvrsta kakao masa ili tečni kakao maslac, te svaki dalji tok proizvodnje zavisi isključivo od toga šta je konačan i poslednji produkt koji se želi dobiti.

Kakao kao lek za mnoge tegobe

Još u drevnim receptima pronađeno je da se kakao upotrebljavao u verske, kulinarske, ali i u medicinske svrhe. Ranije se kakao koristio za pravljenje pića koje je bilo glavno piće elite, dok su narodi Asteka kakao mešali sa listovima duvana i pravili na taj način cigarete. Kakao je bio vrlo vredan i cenjen proizvod u istoriji, a veruje se da je kakao veoma dobar afrodizijak koji se vezuje za činjenicu da je upravo kakao napitak bio omiljeno piće Kazanove.

Danas se kakao sve više koristi u ishrani, te su recepti za dezerte gotovo nezamislivi bez kakaoa. Ono gde je kakao još našao svoju upotrebu svakako je nega kože. Kakao je glavni sastojak maske za suvu kožu , ali i za sve tipove kože u zavisnosti od ostalih sastojaka maske. Takođe, kakao se koristi za kosu u vidu veoma mirišljave maske koja oporavlja isušenu kosu i daje joj bujnost.

Dnevna doza kakaoa ima prirodno visok sadržaj hroma i bakra, a takođe je i izvor kalijuma, magnezijuma, mangana i cinka, te ne čudi što je mnogima upravo kakao glavni napitak za početak dana . Brojne su prednosti kakaoa, ali kao i sa konzumiranjem bilo čega u životu, pa tako i kakaoa, treba biti umeren, imati granice i znati pravo poreklo proizvoda koji unosimo u naš organizam. Zato se pre svake kupovine i upotrebe kakaoa dobro informišite kako biste uživali u svim blagodetima koje ovaj sastojak pruža.

Прочитајте још
Занимлјивости

Људи нестају: Нови шокантни докази о глобалној депопулацији

Занимлјивости

У фото-објективу Зрењанинца Предрага Костина природа и дивље животиње

Занимлјивости

Играо је Ратка Младића, сада Милошевића - Борис Исаковић у серији "Породица" је пресликан Слоба

Занимлјивости

Кад нема логике: Возач кола Хитне помоћи возећи остао без дозволе због пребрзе вожње

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »