КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Изложба паса путем интернета из Прихватилишта, прилика да се нађе пријатељ

Идеја је да се укаже на неодговорно власништво, напуштене псе и да се промовише удомљавање, јер, како истичу из тог предузећа, нема племенитије ствари него животињи пружити љубав и безбедан дом. У видеу ће бити приказано четрдесетак паса разних раса, старости, величине, боје и дужине „стажа” у Прихватилишту.

Према речима шефа Прихватилишта Милана Квргића, потребно је променити свест људи, јер неки грађани имају неосноване предрасуде према том предузећу.

– Направили смо нови сајт, активни смо на друштвеним мрежама, а покренућемо и Јутјуб канал, где ћемо представити наше псе, како бисмо им што пре пронашли дом – објаснио је Квргић додавши да је током прва два месеца ове године удомљено 29 животиња, односно 21 одрастао пас и осам штенаца, што је за десет више него у исто време прошле године. – Грађани који би желели да удоме љубимца, треба да поделе основне информације и своје жеље с нашим ветеринаром, како би се предложио и брже пронашао одговарајући пас, док на истрчавалишту могу да се упознају с његовим карактером.

Градско Прихватилиште располаже с 178 боксова, од тога у 135 тренутно бораве пси. Карантински део за новопристигле животиње чини 30 боксева, а 13 је у склопу лечилишта где бораве након стерилизације и кастрације или друге хируршке интервенције. Велика инвестиција је и набавка рендген апарата, који ускоро треба да стигне, а који ће омогућити брзу и тачну дијагносту и неће више бити потребе да се пси из Шангаја транспортују у амбуиланту на Футошком путу ради снимања. Како је најавио Квргић, истрчавалиште је уређено и биће преграђено на мање целине, како би више волонтера истовремено могло да помаже у социјализацији паса.


Ђури никако да се посрећи

Прихватилиште је основано 3. јануара 2014. године, а питоми стафорд Ђура, који сад има око осам година, стигао је три дана касније. Мирне је нарави, одлично се слаже с људима, а из Прихватилишта претпостављају да дуго тражи дом због предрасуде које људи имају према стафордима.

– Колико знамо, он је с око годину дана пронађен на градској депонији и вероватно је учествовао у борбама паса – појашњава Квргић. – Пошто круже гласине о еутаназији у прихватилишту, Ђура је доказ да се тако нешто не спроводи, већ да о сваком од њих бринемо докле год је потребно и настојимо да им пронађемо нови дом.


– У Прихватилишту тренутно борави 290 паса, а лимит је 300 паса, јер преко тог броја не можемо да им пружимо одговарајућу негу – казао је Квргић, објаснивши да пси који покажу било какво непријатељско понашање према другим животиња или се не сналазе на улици, остају у Шангају. – Програм “Ухвати, стерилиши, врати” је најбољи начин да се контролише популације паса, а примењује се и у Европи. Стерилизацијом пас постаје много мирнији, мирољубиви, нема нагон за парењем, сматра се најхуманијим и најделотворнијим начином да се избегне нежељено потомство кућног љубимца и спрече опасне полне болести. Реч је о рутинској интервенцији, која се обавља у амбуланти. Нажалост, и даље се суочавамо с неодговорним власништвом и остављањем легла штенаца на милост и немилост. Из околних места на територију града се доносе пси које власници из неког разлога више не желе, мислећи да су тако решили проблем. Због тога је изузетно тешко држати под контролом њихов број на градским улицама.

Како је казао Квргић, “Зоохигијена” настоји да успостави добру сарадњу с волонтерима и удружењима. Грађанима је радним данима од 10 до 18, а викендом од 10 до 15 часова на располагању ветеринар, који их може посаветовати и помоћи им око било каквих недоумица, док се посете заинтересованих љубитеља животиња, волонтера, уз претходну најаву, реализују радним данима од 10 до 12 часова и од 16 до 18 часова.

С. Ковач

Прочитајте још
Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Србија

Од уторка захлађење, последња недеља априла топлија

Србија

Јовановић за РТС: Следеће недеље три милиона датих вакцина

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Руси опет ухваћени на делу: Италија протерала двојицу руских дипломата
Translate »