КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Izlila se Morava: Poplavaljene njive, obustavljen saobraćaj, strah od bujica

U Užičkom kraju poplave za sada prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovići i Prijanovići. Zapadna Morava se juče izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava nema.

U prekidu je saobraćaj na putu od Prijanovića preko Pilatovića ka Lučanima. Voda ovde od noćas opada, međutim, zbog visokih temperatura pod kojima se topi sneg sa planina, očekuje se da će na Zapadnoj Moravi kroz Požeško polje vodostaj porasti tokom dana.

U Požegi kažu da su najveća pretnja bujični vodotokovi i da su sve nadležne službe u pripravnosti.

Kraljevo, izlila se Morava, a put Grdica-Oplanići je poplavljen

Morava je i ovde ponovo poplavila oranice i lokalne puteve, javlja reporter “Blica” iz Kraljeva.

Nivo Zapadne Morave kod Kraljeva naglo je porastao, pa je ova reka poplavila lokalni put Grdica-Oplanići, kao i nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta u svom priobalju i rukavcima. Po rečima meštana obližnjih naselja, njihova domaćinstva, bar zasad, nisu ugrožena.

Lokalni put koji je Zapadna Morava poplavila, najverovatnije će biti zatvoren za saobraćaj sve dok se voda ne povuče.

Žuti hidroalarm za utorak upućuje na značajno povećanje vodostaja

Foto: RHMZ / screenshot

Žuti hidroalarm za utorak upućuje na značajno povećanje vodostaja

Nivo ove reke raste, vodostaj je u konstantnom porastu i kod Miločajskog mosta. Iz Sektora za vanredne situacije kažu da prate situaciju na terenu i da su ekipe spremne da reaguju ukoliko to bude potrebno.

S druge strane, iako vodostaji rastu i već smo zabeležili nekoliko slučajeva izlivanja, Zvonimir Kocić iz preduzeća “Srbijavode” trvrdi za RTS da “nema opasnosti od izlivanja”. On je gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da ne očekuju povećanje vodostaja i dostizanje kriterijuma pri kojima se proglašava odbrana od poplava.

– Trenutno ne postoji opasnost, a očekivano je da u narednih deset dana dođe do daljih porasta vodostaja, ali bez nekih opasnosti – objasnio je Kocić.

Šta sa onim što se dešava u regionu?

Ukazao je da su kritična mesta na kojima se trenutno izvode radovi.

– Na svim tim lokalitetima preduzete su odgovarajuće mere preventive, tako da se na tim lokalitetima ne mogu očekivati nikakvi rizici od poplava – naglasio je Kocić.

Na pitanje koliko mogu uticati hidrološke prilike u regionu na našu zemlju, Kocić kaže da se to ne može odraziti na naše područje.

Zvonimir Kocić iz preduzeća Srbijavode

Zvonimir Kocić iz preduzeća Srbijavode

– Sve što se u regionu dešava upravo je posledica otopljenja snega, povremeno ima i nekih kišnih epizoda, međutim to se ne može odraziti nikako na naše područje – dodaje Kocić.

Naglasio je da je podizanje svesti javnosti od velikog značaja pre svega kada je reč o neplanskoj izgradnji ili korišćenju korita vodotoka za bacanje smeća i otpada.

– Građani moraju biti upoznati sa tim da se vodotoci ne koriste na neki način koji sprečava oticanje velikih voda – zaključio je Kocić.

U regionu poplavljena i domaćinstva

Stanje u regionu znatno je trenuto alarmantnije nego u Srbiji. Tako je u Republici Srpskoj nabujala reka odnela pešački most, a vodena bujica odsekla je grad Busovaču s dve strane i to iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice.

Bujica je odnela deo puta kod Zenice, pokrenuta su klizišta, poplavljene kuće, a građani strahuju od najgoreg. Takođe, nabujala Pliva poplavila je opštinu Jezero.

Zbog jakih padavina i topljenja snega, došlo je do naglog porasta vodostaja i u većem delu Slovenije, a povećana je i mogućnost izlivanja vodotokova.

Прочитајте још
Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Србија

За надарене ђаке 600 места у специјализованим одељењима средњих школа

Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »