Вести Свет

Имена руских дипломата који морају да напусте Бугарску због оптужби за шпијунажу

Bugarska spijunaza rusija

Двојица руских дипломата које су бугарски тужиоци оптужили за шпијунажу биће протерани из земље, саопштило је данас бугарско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је послата званична нота у којој се обавештава руска амбасада у Софији да дипломате морају да напусте Бугарску у року од 72 сата.

Раније данас, тужилаштво је саопштило да је истрага установила да су „у последње четири године два руска држављана вршила обавештајне активности како би добили информације о плановима за модернизацију бугарске војске“.

„Циљ им је био да преносе прикупљене информације, укључујући званичне и државне тајне, руској војнообавештајној служби у Москви“, навело је тужилаштво.

Сергеи Николасхин и Владимир Биков су руске дипломате како незванично сазнајемо, а Бугарска им је дала 72 сата да се спакују и напусте землју.

Додаје се да осумњичени због дипломатског имунитета не могу бити оптужени за шпијунажу. Бугарско Министарство спољних послова примило је данас поруку из тужилаштва да је заустављен кривични поступак против дипломата осумњичених за прикупљање података који су државна тајна, пренео је ТАСС.

„У оквиру своје надлежности, Министарство спољних послова предузело је потребне радње у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Ловци на вакцинu против ЦОВИД-19: За шта се терете хакери из Русије?

У јануару је Бугарска протерала две руске дипломате оптужене за шпијунирање, јер су тужиоци тврдили да су прикупили информације о бугарским изборима и енергетској безбедности, подсећа АП.

Бугарска, најближи савезник Москве током хладног рата, чланица је НАТО-а и Европске уније, али још увек се бори да смањи своју готово потпуну зависност од руске енергије.

1 Komentar

Dodajte komentar

Translate »