КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

svr-gru-fsb-rusija

Бела кућа у четвртак је објавила одлуку о протеривању 10 руских дипломата и увођењу оштрих санкција против десетина појединаца и компанија због мешања званичног Кремља у америчке председничке изборе прошле године али и хакерских напада на федералне агенције.

Конкретно, санкције за сузбијање малициозних руских активности које угрожавају националну безбедност и спољну политику Сједињених Држава, укључујуц́и: подривање спровођења слободних и поштених избора и демократских институција у Сједињеним Државама и њеним савезницима и партнерима; бављење и омогуц́авање злонамерних сајбер активности против Сједињених Држава и њихових савезника и партнера који угрожавају слободан проток информација; неговање и коришц́ење транснационалне корупције да би се утицало на стране владе; спровођење екстериторијалних активности усмерених на дисиденте или новинаре; подривање безбедности у земљама и регионима важним за националну безбедност Сједињених Држава; и кршење добро утврђених принципа међународног права, укључујуц́и поштовање територијалног интегритета држава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОП: ЦРНА СЕДМИЦА за руске обавештајце: Бугарска раскринакала шест особа повезаних са руском тајном службом

Да би се позабавила овим претњама, наредба од 15. априла 2021. одобрава санкције широком кругу лица, укључујуц́и, између осталих, она која послују у технолошком и одбрамбеном и сродном материјалном сектору економије Руске Федерације, као и у било којим додатним секторима економије Руске Федерације, како се може утврдити од стране секретара трезора, уз консултације са државним секретаром.

РУСКЕ КОМПАНИЈЕ У СЕКТОРУ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПОДРЖАВАЈУ РУСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ АКТИВНОСТИ

hakiranje rusija

ЕРА Технополис је истраживачки центар и технолошки парк који финансира и њиме управља руско Министарство одбране. ЕРА Технополис смешта и подржава јединице руске Главне обавештајне управе (ГРУ) одговорне за офанзивне сајбер и информативне операције и користи особље и стручност руског технолошког сектора за развој војних и технологија двоструке намене.

Пасит је руска компанија за информационе технологије (ИТ) која је спровела истраживање и развој у знак подршке злонамерним сајбер-операцијама Руске спољне обавештајне службе (СВР).

СВА је руски државни истраживачки институт специјализован за напредне системе за информациону сигурност смештен у Русији. СВА је спровео истраживање и развој у знак подршке злонамерним сајбер операцијама СВР-а.

Необит је руска фирма за ИТ безбедност са седиштем у Санкт Петербургу, чији су клијенти руско Министарство одбране, СВР и руска Федерална служба безбедности (ФСБ). Необит је спровео истраживање и развој као подршку сајбер операцијама које су спроводили ФСБ, ГРУ и СВР.

АСТ је руска фирма за ИТ заштиту чији су клијенти руско Министарство одбране, СВР и ФСБ. АСТ је пружио техничку подршку сајбер операцијама које су спроводили ФСБ, ГРУ и СВР.

Позитивне Технологије (Поситиве Тецхнологиес) је руска фирма за ИТ безбедност која подржава клијенте руске владе, укључујуц́и ФСБ. Позитивне технологије пружају решења за рачунарску мрежу руским предузец́има, страним владама и међународним компанијама и домац́ини су великих конвенција које се користе као регрутни догађаји за ФСБ и ГРУ.

САНКЦИЈЕ ЦИЉАЈУ РУСКЕ МАЛИЦИОЗНЕ САЈБЕР НАПАДАЧЕ

sankcije rusija

Руске обавештајне службе – посебно Федерална служба безбедности (ФСБ), Главна руска обавештајна дирекција (ГРУ) и Спољна обавештајна служба (СВР) – извршиле су неке од најопаснијих и најтежих сајбер напада у новијој историји, укључујуц́и сајбер напад на СоларВиндс. ФСБ и ГРУ претходно су санкционисани 2016. године, а поново 2018. године, због злонамерне сајбер активности, а последњи пут 2. марта 2021. године због активности везаних за ширење оружја за масовно уништење (ВМД).

ФСБ је био умешан у тровање Алексеја Наваљнија у августу 2020. хемијским оружјем, тачније нервним агенсом познатим под именом Новичок. ГРУ се такође бавио активностима које су материјално допринеле поседовању, превозу и употреби Новичока у вези са тровањем у марту 2018. године у Уједињеном Краљевству.

ФСБ је такође користио своје сајбер могуц́ности да циља руске новинаре и друге који отворено критикују режим, као и особље америчке владе и милионе приватних грађана широм света. Да би појачао своје злонамерне сајбер операције, ФСБ култивише и кооптира хакере криминалце, укључујуц́и претходно именовани Евил Цорп, омогуц́авајуц́и им да се укључе у ометајуц́е рансомваре нападе и кампање крађе идентитета.

Малициозне сајбер активности ГРУ-а укључују примену малвера НотПетиа и Олимпиц Дестроиер; напади који су циљали Организацију за забрану хемијског оружја и Светску антидопинг агенцију; сајбер напади на државне системе и критичну инфраструктуру у Украјини и држави Џорџија; и операција хаковања и цурења података усмерених на изборе у Сједињеним Државама и Француској.

Поред тога, трец́и крак руске обавештајне службе, СВР, одговоран је за експлоатацију платформе СоларВиндс Орион за 2020. годину и друге инфраструктуре информационе технологије. Овај упад је компромитовао хиљаде америчких влада и мрежа приватног сектора. Обим и размере овог напада у комбинацији са руском историјом извођења непромишљених и реметилачких сајбер операција чине га бригом националне безбедности. СВР је довео у опасност глобални ланац снабдевања технологијом дозвољавајуц́и инсталирање малвера на машине десетина хиљада купаца СоларВиндса. Жртве напада су финансијски сектор, критична инфраструктура, владине мреже и многи други. Даље, овај инцидент коштац́е предузец́а и потрошаче у Сједињеним Државама и широм света милионе долара да се у потпуности реше.

Поред тога, СВР је од америчке компаније за сајбер безбедност украо „алате црвеног тима“ који имитирају сајбер нападе да би помогли купцима да се боље заштите. Ови алати, ако их СВР или други актери јавно објаве или их увредљиво користе, створиц́е додатне проблеме и могуц́ности малициозних сајбер актерима да циљају рачунарске системе широм света.

Данас објављене приватне и државне компаније омогуц́авају сајбер активности руских обавештајних служби. Ове компаније пружају читав низ услуга ФСБ-у, ГРУ-у и СВР-у, од пружања стручности, развоја алата и инфраструктуре до омогуц́авања злонамерних сајбер активности.

Прочитајте још
ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Свет

Турска иде у затвараље од вечерас до понедељка

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају
Translate »