КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Grip hara Srbijom: Više obolelih nego prošle godine, osmoro umrlo

Zvanične laboratorijske potvrde te dijagnoze za ovo dvoje dece još nema i očekuju se šta rezultati da pokažu.

– Sedmogodišnjak je primio “tamiflu”, dobro je reagovao na terapiju i bolje je. Iz Instituta još nismo dobili potvrdu da je grip potvrđen kod njega. Beba je primljena sinoć i njeno stanje se pažljivo prati. Oba deteta su stabilno i nisu ugrožena – kaže direktorka Dečje interne klinike KC u Nišu prof. dr Emilija Golubović.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, od početka sezone 2018/2019. u Srbiji je prijavljeno ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone, a najviše stope obolevanja, na nivou cele zemlje, beleže se u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine.

Bebe i deca mlađeg uzrasta, uz najstarije stanovništvo, posebno su osetljiva kategorija kada je grip u pitanju, kažu stručnjaci i savetuju na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju.

Foto: Aleksandar Kamasi / RAS Srbija

– I grip i gripu slične infekcije imaju veoma blisku kliničku manifestaciju – prolongirana temperatura koja bude dosta visoka, obično praćena drhtavicom, bolovima u mišićima, bolovima u zglobovima. Temperatura bude preko 39 stepeni Celzijusa, malo teže pada na antipiretike, upornija je i najčešće u krvnoj slici imamo blaži pad broja leukocita, jednu leukopeniju koja ih prati. Kod dece se pre temperature vrlo mogu javiti prolivaste stolice, nekoliko dana ranije – objašnjava prof. dr Golubović.

Kao mere prevencije deca bi trebalo da unose dosta tečnosti, jedu više voća, da peru ruke i da ne budu u sredini gde ima su infektivnih osoba jer je u pitanju kapljična infekcija koja se prenosi boravkom u kolektivu. Zato bi trebalo da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama gde ima više ljudi ili je nemoguće da se pravi ventilacija i provetravanje.

– Ako imaju visoku temperaturu, naročito ako to traje duže od dva ili tri dana, tu je neophodna obavezna kontrola pedijatra. Naročito ako dete teško podnosi temperaturu. Mnogo je bitno, ne visina temperature, nego kako se dete ponaša kada temperatura padne, da li je dete veselo, živahno, pije li tečnost. Ako ono i sa manjom temperaturom odbija da pije tečnost, klonulo je, onda je neophodna pomoć pedijatra. Ako ima dijareju a iza toga temperaturu i kašalj, to je najverovatnije budući grip – navodi prof. dr Golubović.

Grip nosi i određene komplikacije u pojedinim slučajevima.

– Najčešća komplikacija su klasične upale pluća virusnog porekla – kaže dr Golubović.

Lek „tamiflu“ koji se daje obolelima od svinjskog gripa može se davati i najmlađima, ali samo na način kako to lekari propišu i odrede.

– Kada imamo ozbiljniju kliničku sliku gripa, onda se daje „tamiflu“ koji se rastvara prema telesnoj težini, što određuje doktor. Mogu da ga dobiju i bebe. Važno je obratiti pažnju i na zaštitu želuca jer je zbog učestale temperature potrebno davati antipiretike i na po četiri časa – kaže prof. dr Golubović.

Epidemija u Pirotu

Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji, potvrđeno je”Blicu” iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Zabranjene posete bolnicama

Posete u Kliničkom centru Srbije su zabranjene zbog virusa gripa, potvrdio je “Blicu” direktor GAK „Višegradska“ prof. dr Aleksandar Stefanović.

– I ne samo kod nas na GAK-u, epidemiološka služba je donela odluku da na nivou celog KCS posete ne budu dozvoljene – rekao je prof. Stefanović. S druge strane, u GAK „Narodni front“ posete su i dalje dozvoljene, ali će od danas, kako “Blic” nezvanično saznaje, “biti pooštrene mere što pacijenata, što njihovih posetilaca”. – Od sutra na snagu stupa obaveštenje o obaveznim merama prevencije gripa i respiratornih inspekcija. To znači da se moraju poštovati propisana pravila pri ulasku i izlasku iz izolacije, da se pojača higijena ruku, maske na licu su obavezne… Zatim postoje mere i preporuke za pacijente, ukoliko imaju povišenu temperaturu, simptome respiratornih infekcija, prvo se moraju prijaviti sestri na šalteru na samom ulasku u GAK, kako bi bili kanalisani drugim putevima, kako ne bi ugrožavali druge pacijente klinike – rečeno je “Blicu”.

Zbog povećanja broja obolelih od respiratornih infekcija, i u KC Niš od juče su zabranjene posete na klinikama, a preksinoć je Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga.

Još dve potvrđene smrti od virusa

Do sada je od posledica gripa u Srbiji ove godine preminulo osmoro ljudi.

Grip je odneo prve žrtve na području Zlatiborskog okruga. Usled komplikacija na plućima koje je izazvao virus AH1 preminuli su juče mladić (35) iz Sjenice i Užičanka (70). Među umrilma od gripa je i devojka (27) iz Niša.

Kako je “Blicu” rečeno u Zavodu za javno zdravlje Užice, kod muškarca iz Sjenice dokazano je prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

Прочитајте још
Србија

Ер Србија: У мају 24 лета недељно до Подгорице и Тивта

Србија

За надарене ђаке 600 места у специјализованим одељењима средњих школа

Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »