Svet Vesti

Grčki ministar odbrane podnio ostavku uoči glasanja o dogovoru s Makedonijom

Grčki ministar odbrane i  saveznik vladajuće koalicije, Panos Kamnenos izjavio je danas da će podneti ostavku pre glasanja u parlamentu o dogovoru s Makedonijom, čemu se on žestoko protivi.

Kamnenos je novinarima posle sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da mu makedonsko pitanje ne dozvolja da nastavi funkciju.

„Zahvalio sam premijeru na saradnji i objasnio sam mu da zbog tog nacionalnog pitanja, ne možemo više da nastavimo zajedno“, dodao je Kamnenos.

Grčki ministar je takođe najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz vlade. Ta stranka je koalicioni partner Ciprasove vlade i vladi bi donela sedam glasova za usvajanje sporazuma s Makedonijom.

Grčka takođe treba da odobri sporazum kojim se ime Makedonije menja u Severna Makedonija. Taj sporazum ratifikovao je u petak uveče makedonski parlament.

Odluka Kamnenosa bi mogla da destabilizuje vladajuću koaliciju pred parlamentarne izbore u Grčkoj u oktobru ali i pred izbore u maju za Evropski parlament.

Što se tiče Dogovora s Makedonijom, i dalje ostaje neizvesnost o njegovom usvajanju u parlamentu, pošto nije sigurno da li će članovi stranke ANEL slediti svog lidera Kamnenosa.

Cipras je u petak uveče čestitao makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na usvojenom sporazum i dodao da će glasanje u grčkom parlamentu biti za desetak dana.


& Komentara

Dodajte komentar