КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Русија

На годишњицу Гагарина, Путин каже да Русија мора да остане „свемирска сила“

ruski svemirski program

Владимир Путин рекао је у понедељак да Русија треба остати велика сила у свемиру, пошто је земља прославила 60. годишњицу легендарног лета због којег је Јуриј Гагарин постао прва особа у орбити.

Руска свемирска индустрија борила се последњих година и погодођена је низом незгода, али слање првог човека у свемир 12. априла 1961. године остаје главни извор националног поноса.

Након посете спомен-обележју на југу Русије на месту где је Гагарин слетео после 108-минутног путовања око Земље, Путин је рекао својој влади да учини више на одржавању положаја Москве у свемиру.

Путинове речи не слажу се са буџетом агенције Роскомос

Путин у свемиру
Путинове намере и дугогишња обећања везана за свемирски програм не подржавају јавно доступни подаци о буџету агенције Роскосмос

Бројни аналитичари мишљења су да је Руски свемирски програм у великом заостатку у поређењу са западом или Кином.

Буџет за Руски свемирски програм у 2014. години износио је свега 5 милијарди долара, што је огромна разлика када га поредимо са буџетом НАСА-е који је износио 17.7 милијарди долара исте године.

Двије године после, тачније 2016. године, цена нафте је нагло пала, западне земље су уводиле санкције а руска рубља је изгубила скоро дупло од своје вредности, а све ово је значило ново смањење буџета агенцији Роскосмос на само 1.6 милијарди долара.

Иако су предвиђања некадашњих директора Роскосмоса била да ће буџет за свемирски програм од 2016. до 2025. бити невероватних 64 милијарде долара, то се наравно није остварило.

Јури Коптев, један од некадашњих генерала – директора Роскосмоса, најавио је да ће резови буџета за свемирски програм бити још драстичнији.

Остаје непознато на чему председник Путин заснива своје изјаве, јер оне иду супротно од особа које су биле или су још укључене у рад руског свемирског програма.

Свемирски програм је задње због чега Руски народ брине

Bugarski SANS razotkrio GRU ruske spijune
Акција Бугарске против руске шпијунске групе

Све чешће Руси негодују због дипломатије коју води званична Москва и не слажу се са приступом Руске владе на челу са Путином у коришћењу обавештајних служби против грађана Русије. Такође, ту је и свеопшта несигурност последњих дана везано за станје у Украјини.

У задњој години дана преко 100 дипломата је добило статус “Персона Нон Грата” захваљујући руским шпијунима који су откривани као почетници. Углед Русије у свету сведен је на минимум поштовања и поверења, све захваљујући шпијунским акцијама које су откриване у преко 20 држава света.

Некада су руски шпијуни и тајне службе гласиле за најмоћније у свету, а данас је ситуација потпуно другачија. Последња у низу руских шпијунских операција је откривање шпијунске групе у Бугарској. Бугарски тужиоц је ову шпијунску аферу назвао “случајем без премца у новијој хисторији” а оптужена група од шест особа вођена је од стране особе Иван Илиев, чија је супруга такође једна од учесница раскринкане шпијунске групе.

Двојица дипломата из Руске амбасаде у Бугарској добили су 72 сата да напусте земљу, а према подацима доступним у бугарским медијима ради се о припадницима руске тајне службе ГРУ Александар Зинкин и Маким Рибкин.

Пар дана након ове афере, руски обавештајци су успели направити нови скандал и покварити дугогодишње добре односе са Италијом. Наиме, званични Рим објавио је да су протерана двојица Руских дипломата из Италије јер су ухваћени у непријатељском чину. Италијански капетан у морнарици ухваћен је како предаје поверљиве податке о НАТО мисијама и оружаним снагама Италије у руке особе која ради у војнообавештајном сектору у Руској амбасади у Риму. Специјалне снаге италијанске полиције ухапсиле су капетана а ради дипломатског имунитета двојица руских дипломата су добиле рок од 72 сата да напусте Италију и програшени су за “Персона нон Грата”. Званична Москва поручила је да се нада да овај чин “неће наштетити билетаралним односима”.

Тензије у Украјини

Rossotrudnicestvo ukrajina
Путин и Зеленски (илустрација)

Како смо већ писали председник Украјине Зеленски увео је санкције агенцији Россотрудничество. Санкције су уведене и против 11 правних лица Руске Федерације, између осталог предузећима „322 Ваздухопловно предузеће за ремонт“, „514 Ваздухопловно предузеће“, „Севастопољска агрегатна фабрика“, „Центар за поправку бродова Даљзавод“,„Севромаш 2М“, „Снабком“, „Фабрика за специјалне агрегате“, „Специјална производно-техничка база Звездочка“.

Нова криза између Русије и Украјине засигурно не може допринети развоју Руске Федерације, а грађани су после процеса са Алексејем Наваљним све гласнији против оваквих потеза званичне Москве.

Последње вести наговештавају препуцавање између Русије, Украјине и Запада, а тичу се доласка америчких ратних бродова у Црно Море, преко Турске. Влада у Москви је већ издала упозорења Анкари да поведе рачуна о уласку америчких бродова у Црно Море, али председник Ердоган и званична Анкара нису имали коментар.

Прије пар сати потпарол Руске владе саопштила је да се прекидају сви летови између Русије и Турске, правдајући то “повећањем броја заражених коронавирусом” у Русији, но добро упућени избори из Москве наводе да је ово одговор Турској влади о пуштању америчких ратних бродова у Црно Море и удар на економију Турске, јер је познато да велики проценат Руских држављана љетује у Турској.

(Српска Реч)

Прочитајте још
Русија

Преко 60.000 људи на улицама широм Русије, погледајте како је то изгледало

Русија

Путин оштро поручио: Наш одговор ће бити брз и жесток

Русија

Истражује се Путинова „најтајнија“ званична резиденција (ФОТО и ВИДЕО)

ВестиРусија

Русија: Пао хеликоптер код Калињинграда, двоје спасено, један нестао

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају
Translate »