КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

Genetika i veličina mozga

Kod dece se razvoj glave, lobanje i mozga dešava konstantno u prvim godinama života. Zato se na pregledima deci meri obim lobanje. Taj razvoj traje do 6 godine kada bi trebalo da se veličina lobanje i mozga formira. Do sada se verovalo da veličina mozga zavisi isključivo od veličine lobanje.Israživanje u Institutu Maks Plank, koje je uključilo brojne naučnike i dosadašnja istraživanja, pokazuje da ključnu ulogu ima genetika.

” Bili smo potpuno iznenađeni kada smo otkrili da je genetika imala čak 70 procenata ulogu u razvoju mozga kod dece u uzrastu do 7 godine života i 60 procenata u uzrastu do 14 godine”- istakao je Čin Jang Šepland sa Instituta Maks Plank. To potvrđuje, ističe Šepland, da je razvoj mozga određen u najranijem uzrastu. Istraživanje je pokazalo da protein p53 ima veliki uticaj na razvoj mišljenja i da će genetska asocijacija doprineti boljem i potpunijem shvatanju uticaja p53 proteina. Takođe uočen je i uticaj mutacije gena TP53 u pojavi tumora i raka mozga .

Ovo istraživanje pokazuje da će se u budućnosti naučnici više posvetiti istraživanju gena i uticaju genetike nego što je to do sada bilo samo kroz praćenje i merenje obima lobanje.


Прочитајте још
Занимлјивости

Људи нестају: Нови шокантни докази о глобалној депопулацији

Занимлјивости

У фото-објективу Зрењанинца Предрага Костина природа и дивље животиње

Занимлјивости

Играо је Ратка Младића, сада Милошевића - Борис Исаковић у серији "Породица" је пресликан Слоба

Занимлјивости

Кад нема логике: Возач кола Хитне помоћи возећи остао без дозволе због пребрзе вожње

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »