КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Фабрици: 2020. година није изгубљена за процес између Србије и ЕУ

„Истина је да нема нових отворених поглавља, нити оних која су затворена, али желео бих да кажем да је ова била једна дуга година, која још није завршена, веома компликована година и нешто се јесте догодило. Процес је настављен, мислим на процес између ЕУ и Србије. Радимо блиско, пре свега по питању здравља, да ублажимо последице ове страшне пандемије, да ублажимо последице на економију“, рекао је Фабрици за ТВ Н1.

Он је додао да мисли да је ова година била нека врста теста солидарности, као и да на 2020. не може да се гледа као на изгубљену годину, мада је, дефинитивно, како је оценио, много више могло да буде урађено.

„Било је помака, помака у економији, али ако видимо неке друге реформе, на пример владавину права, мало тога се десило по том питању“, казао је шеф делегације ЕУ.

По питању приступања Србије Европској унији, мора, како је нагласио, бити јасно где су недостаци и шта треба да се уради.

„Мислим да је извештај Европске комисије који је објављен почетком октобра прилично јасан у вези с тим, по питању сагледавања ситуације и препорука за будућност. Дакле, оно што треба да се уради је јасно. Ми извештај зовемо једном огласном таблом за реформе“, казао је Фабрици.

Наводећи да је током састанака са новим министрима у Влади Србије видео позитивне сигнале и разумевање онога што треба да се уради, односно порука Европске комисије, Фабрици је оценио да би, ако реформе буду спроведене, са становишта ЕУ 2021. година могла да буде боља.

Фабрици је оценио и да би 2021. требало да буде година у којој ће у Србији напредовади међустртаначки дијалог, подсећајући да што се тиче избора, модалитета избора, постоји доста тога што треба урадити.

На питање како гледа на то што је Влада Србије за ЕУ, али истовремено не стоји уз све одлуке Брисела по питању спољне политике, Фабрици је рекао да Србија напредује у постепеном усклађивању с политиком ЕУ.

„Последњи преглед, који можете наћи и у извештају, јесте да се Србија ускладила скоро 60 одсто са позицијама ЕУ у 2020. Ипак, има још доста простора да се поправи такво стање“, додао је шеф делегације ЕУ.

Прочитајте још
Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Свет

Турска иде у затвараље од вечерас до понедељка

Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Модерна: Oчекује се да је вакцина ефикасна против новог соја коронавируса
Translate »